Избраха точките от картата на Пловдив за масовото тестване за коронавирус

Автор: Plovdiv Now 8843
Избраха точките от картата на Пловдив за масовото тестване за коронавирус

Избрана е немска фирма за доставяне на тестове за COVID-19, които ще бъдат използвани за първото по рода си представително епидемиологично проучване на пандемията, което ще се проведе в Пловдив. Вече са избрани точки от картата, на които има над 500 домакинства и съгласно методиката на изследването те ще бъдат поканени да се включат в изследването. Това ще стане чрез изпращането на писма по адресите и формуляри за информирано съгласие. 

Това стана ясно след срещата на работната група за реализиране на проучването в Областна управа - Пловдив, на което присъстваха националният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев и участниците в работната група -  областният представител Дани Каназирева, д-р Савина Стоицова от НЦЗПБ, проф. Карен Джамбазов –изпълнителен директор на УМБАЛ “Свети Георги“, проф. Мариана Мурджева –ректор на МУ, доц. Мария Атанасова, завеждащ на лабораторията по имунология, д-р Сийка Димчева от РЗИ -секретар на комисията, проф. Йорданка Стоилова и проф.Ани Кеворкян от Катедра “Епидемиология и Медицина на бедствените ситуации” и д-р Ралица Райчева от Катедра „Социална медицина и обществено здраве“ на Медицинския университет. 

"Днес обсъдихме всички етапи за провеждането на проучването. Прието предложението за тестовете, които ще бъдат правени. Бяха обсъдени цялостната документация, информираното съгласие, метода, сроковете и етапите", посочи Каназирева. 

До края на утрешния ден, документните ще бъдат финализирани и внесени в етичната комисия към МУ. 

"Методиката е много сложна и подробна. Важно е обаче да се посочи, че дизайнът на изследването отговаря на всички изисквания и вече е готов. На практика вече са определени точките на картата на Пловдив, съобразно с гъстотата на населението и адреса по отношение на граждани. Изглежда лесна процедура, но всъщност е доста трудоемко", посочи доцент Кунчев. 

Подборът на хората е напълно случаен, автоматично са избрани точките в 6-те района чрез специален софтуер, а от другата седмица избраните ще получат писма и формуляри, които трябва да попълнят, за да се пристъпи към изследването, което ще се проведе в ДКЦ-то към УМБАЛ "Св. Георги". Графикът за вземането на проби от съгласните домакинства ще се прави по телефона.

"Работата е много - над 500 адреса. Ще се включат РЗИ, Областна управа и студенти доброволци от МУ", коментира Кунчев. Днес е финализиран и въпросът с набавянето на тестовете.

"След първото пресяване останаха четири сериозни фирми и в крайна сметка според чувствителност и специфичност и възможност за комбиниране с техниката в лабораторията се спряхме на немската фирма. Тя е най-ползвана при други подобни епимедеологични проучвания. Част от тестовете ще бъдат доставени още следващата седмица, а останалите тестове се очакват в рамките на две седмици", поясни Кунчев. 

Писмата ще се изпратят в началото на другата седмица, по телефона ще се прави график за вземането на пробите. Ще се включат РЗИ, Областна управа и студенти доброволци от МУ. Работата е много над 500 адреса. Част от тестовете ще бъдат доставени още следващата седмица, а останалите тестове се очакват в рамките на две седмици. 

"Имаме апел хората да ни помогнат да проведем това представително проучване, което е съобразено с всички критерии на СЗО", поясни Каназирева

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина