Избраха нов социален министър на мястото на подалия оставка Бисер Петков

Автор: Plovdiv Now 5051
Избраха нов социален министър на мястото на подалия оставка Бисер Петков

На извънредно заседание днес депутатите одобриха смяната на министъра на труда и социалната политика. "За" гласуваха 114, против - 106. На мястото на подалия оставка Бисер Петков ще бъде назначена Деница Сачева. Сачева е настоящ заместник-министър на образованието, бивш заместник-министър на труда и социалната политика.

Гласуването на Сачева предизвика сериозно обсъждане в пленарната зала и дебатът продължи повече от два часа. Своите позиции дадоха както управляващите, така и опозицията, пише БНТ. Твърдо срещу избора на нов социален министър се обявиха от БСП и ДПС. Срещу кандидатурата обявиха, че ще гласуват и от "Атака" и "Воля".

Деница Сачева започва политическата си кариера именно в Министерството на труда и социалната политика. Кандидатурата ѝ беше представена днес от вицепремиера Томислав Дончев.Той я описа като професионалист, който се ползва с доверие в социалната сфера.

Депутатът от "Атака" Венцислав Чукулов поиска преди да бъде избрана Сачева да даде своята позиция по темите - Истанбулска конвенция и промени в Закона за социалните дейности.

От опозицията път настояха да научат каква е причината за освобождаването от поста на социалния министър Бисер Петков. Според депутата от БСП Драгомир Стойнев, смяната на социалния министър показва "криза във властта на всеки премиер" и "провал на социалната политика на правителството".

Отговор на поставените от опозицията въпроси даде вицепремиерът Томислав Дончев. По думите му "някой говори силно, когато няма какво да каже".

От групата на ДПС се обявиха срещу гласуването на новия социален министър днес. Мотивът - няма належаща нужда на извънредно заседание да бъде гласувана точката. От партията поискаха и също аргументи за смяната на социалния министър. Председателят на социалната комисия Хасан Адемов обяви, че забавянето на реформите в сферата на социалната политика не е по причина на отстранения министър Бисер Петков.

В разискванията се включи и лидерът на НФСБ Валери Симеонов. Той разкритикува позицията на ДПС и я определи като политическа. "Не виждам защо такава значимост се дава на смяната на един министър с друг", коментира Симеонов. Симеонов обаче призна, че наистина отстраненият социален министър Бисер Петков е експерт. Симеонов обаче защити новата кандидатура на Деница Сачева.

Като явно неуважение определи смяната на министъра на труда и социалната политика лидерът на левицата Корнелия Нинова, която поиска всеки един министър да се аргументира защо не може да работи с освободения министър Бисер Петков.

От "Воля" обявиха, че няма да подкрепят също кандидатурата на Деница Сачева заради досегашната ѝ работа като зам.-министър на образованието.

Кандидатът за социален министър Деница Сачева също взе думата, за да се защити срещу нападките на депутатите.

"Социалната политика е комплексна политика, която задължително трябва да включва познания както в областта на социалната сфера, финансите и здравеопазването, смятам че имам необходимия опит, включително и административен", обясни от парламентарната трибуна Сачева.

Сачева определи получените критики като "дезинформационна кампания, направена в нейна чест".

"По отношение на Истанбулската конвенция вече има решение на Конституционния съд. Аз съм за традиционното семейство", каза още Сачева. Тя обяви, че социалната политика трябва да обединява хората, а не да ги разединява.

"Диалогичност, баланс и добронамереност" са думите, които ме характеризират каза още Сачева.

Заседанието на Народното събрание днес ще продължи с гласуване на второ четене на бюджетите на здравната каса и на общественото осигуряване.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина