Иван Тотев: Площад „Централен” е феноменален! Хората сами ще управляват ефектите на фонтаните

Автор: Благовест Андонов 5847
Иван Тотев: Площад „Централен” е феноменален! Хората сами ще управляват ефектите на фонтаните

Площад „Централен” е феноменален! Това заяви кметът Иван Тотев, който демонстрира днес управлението на водните площи и разказа за различните възможности, които ще предлага общественото пространство на пловдивчани.

Новаторство е даването на контрол на пловдивчани, които да управляват  светлинните и водни ефекти на фонтана. Те избират с какъв цвят да са светлините и начина на издигане на водата чрез таблото до него.

„Опитахме се на площадното пространство да включим нещо нетрадиционно и новаторско, но и да задържим вниманието на хората към самото пространство. В непосредствена близост до фонтаните е още една атракция, където децата да се забавляват и могат свободно да се разхождат по камъни като по речно корито. Желанието ни бе да постигнем ефекта на реката – вода, течаща под наклон. Образно казано да вплетем река Марица в пл. „Централен“, на линията на магазините на римския форум”, разказа Иван Тотев. По думите му идеята е семействата да изкарват по няколко часа тук, като това ще е напълно възможно.

На него ще тук може да се наблюдава археологията, децата да играят на фонтаните, да се чете книга. Към сега съществуващите дадености ще бъдат направени и заведения, които ще бъдат до Одеона от северната страна на Пощата.

От другата страна – от западната, пространството ще се ползва за концерти, базари, ледени пързалки и други подобни мероприятия. Предвижда се и свързването на площада към Форум Изток и Юг, както и към Одеона, което ще завърши целия археологически комплекс.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина