Италианци от Падуа гостуват в Пловдив, партньори са на читалище “Алеко Константинов“

Автор: Plovdiv Now 4093
Италианци от Падуа гостуват в Пловдив, партньори са на читалище “Алеко Константинов“

Делегация от италианския град Падуа пристигна в Пловдив. Гостите членуват в най-известната в Италия неправителствена организация Cescot Veneto с клонове във всички италиански градове, специализирана в областта на изкуството, културата и туризма. Организацията има и свое представителство в Пловдив от 2005 г., което се намира в Търговско-промишлената камара.

Повод за визитата в Пловдив е проектът „Mind The Kiss“ - мултимедийна изложба, която бе открита в събота в читалище „Алеко Константинов“.  Тя е част от официалната програма на Пловдив – Европейска столица на културата 2019 и се координира от италианската организация Cescot Veneto, в партньорство с Confesercenti Bulgaria и Frase Contemporary Art. Реализира се от италианската фотографка Сабрина Белензиер. Експозицията ще бъде отворена за посетители до 5 май от 9 до 18 часа в читалище „Алеко Константинов“.

Физическият продукт от 4-месечните изследвания на алтернативни маршрути в града е „Карта на любовта в Пловдив“ – картография на местата, на които пловдивчани са разменили важна за тях целувка – първата, или на-важната, или най-сантименталната и изложба от 20 фотографии. Идеята на картата е да накара пловдивчани да се впуснат в емоционално пътуване в своите спомени.

Организацията Cescot Veneto е партньор на читалище „Алеко Константинов“ от 2014 година. В читалището се  намира единствената в България италианска читалня. Миналата година с подкрепата на италианските партньори в Падуа се състояха Дни на българската култура, в които „Алеко Константинов“  представи уникална изложба на български народни шевици и икони, която премина при изключителен интерес от страна на италианската общественост, Ватикана и местните власти.

Организацията Cescot Veneto развива активна благотворителна дейност в България от години, осъщесвила емножество дарения на модерна медицинска апаратура от последно поколение на български болници. В Плевен е дарен първият ПЕТ скен, медицинска апаратура е получила  и УМБАЛ „Свети Георги“ в Пловдив.

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина