Италианският китарист-виртуоз Аниело Дезидерио открива Plovdiv GuitArt Festival

Автор: Plovdiv Now 5370
Италианският китарист-виртуоз Аниело Дезидерио открива Plovdiv GuitArt Festival

Италианският класически китарист-виртуоз и професор в "Conservatorio Di Musica S. Giacomantonio“ в Козенца Аниело Дезидерио ще даде началото на Plovdiv GuitArt Festival. Дезидерио е известен с деликатния си допир, бързина и прецизност на свирене, което води и до сравнения със самия Паганини. 

Италианецът гостува на пловдивския фестивал като Посланик на европейската платформа EuroStrings, която обединява 17 китарни фестивали и е съфинансирана от Програма Tворческа Европа на Европейския съюз за периода 2017-2021. EuroStrings - European Guitar Festival Collaborative е първата европейска платформа в областта на класическата китара, основана от Zagreb Guitar Festival.

EuroStrings създава международни възможности за млади китаристи от Европа и света, образователни и обучителни програми, които насърчават професионалното им развитие, подкрепяйки тенденциите за устойчивост на фестивалите в областта на класическата музика. Платформата обединява китаристи и тяхната публика, като разрушава бариерите между тях, докато активно участва в създаването на неповторимо музикално изживяване.

Рециталът на Аниело Дезидерио ще се състои на 24 октомври в Първо студио на Радио Пловдив от 19 ч. Вечерта ще продължи с клубен концерт на джаз-фънк трио „Т.О.L.“ (Австрия) във фестивалния клуб Bee Bop Cafe от 21 ч.

Петъчният ден - 25 октомври,  ще бъде посветен на платформата EuroStrings, когато проф. Дезидерио ще проведе майсторски класове с младите таланти на EuroStrings в АМТИИ "Проф. Асен Диамандиев", които вечерта ще изнесат концерти в Кукления театър  от 19 ч. Тази година гостуващите артисти на EuroStrings са: Георги Димитров – Жожо (България), Джулиа Баларе (Италия), Зузана Вежик (Полша), Раду Валку (Румъния), Петер Гранейс (Германия) и Димитрис  Шукарас ( Гърция). По време на гостуването си, бъдещите китарни звезди ще посетят и детска градина, за да запознаят най-малките, с най-популярния инструмент на планетата.

Петъчната вечер ще завърши с концерт в Bee Bop Cafe, с проекта на д-р Милен Врабевски  „Intelligent Music Project & Vrabevski Super Band“ с начален час 21 ч.

Съботният ден, артистите на EuroStrings ще проведат майсторски класове в АМТИИ, а вечерта, световноизвестното танго трио „ACordBass“ (България/Швейцария) ще изнесе концерт в Кукления театър от 19 ч. Финал на танго вечерта ще направят „Танго Кетс“ (България) от 21 в Bee Bop Cafe.

В неделя сутринта ще започне и финалът на конкурса за китара, където пред международно жури ще се явят да свирят преминалите първите етапи от EuroStrings конкурса. Същата вечер от 19 ч. в Дом на културата “Борис Христов” публиката ще може да се наслади на концерта на световноизвестния китарист Яманду Кошта от Бразилия, който за първи път гостува в България. Виртуозът на седемструнната китара ще представи майсторските си изпълнения, с  които оставя ярка следа на музикалната сцена като новатор и експериментатор, както в областта на китарните техники, така и в областта на съвременната музика като цяло.

Преди концерта ще бъде обявен победетелят в конкурса, който освен парична награда, ще получи майсторска китара от Алтамира и участие в едногодишната програма за обмен на EuroStrings, която се изпълнява в съответствие с основния учебен план на платформата. Той вклучва участие на минимум осем фестивала от партньорската мрежа, посещение на майсторски класове, дадени от световно известни китаристи, посланици на EuroStrings, организация на майсторски класове за деца и млади китаристи, три самостоятелни соло концерти, концерти на камерни ансамбли, заедно с останалите артисти на EuroStrings, организиране на тематични концерти и семинари, посещение на лекции и широкоспектърни семинари по маркетинг, PR, бизнес умения, професионално поведение, работа в мрежа и др., както и участие на конкурс между победителите от всички фестивали в EuroStrings мрежата, където голямата награда е 8 000 евро и турнета в Европа, САЩ и Китай.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина