Италиански фермер от Пловдивско осъди държавна фирма за 1 млн. лева заради унищожена реколта

Автор: Plovdiv Now   2375
Италиански фермер от Пловдивско осъди държавна фирма за 1 млн. лева заради унищожена реколта

Италианският фермер Еро Фрески, които развива своя бизнес в района на Пловдивска област, осъди държавно предприятие  „Ръководство на въздушното движение“ 1 114 352 лева заради унищожена реколта от градушка.

Той е завел делото чрез своята компания „Агрипланет“ ООД  освен към „Ръководство на въздушното движение“, така и към ИА „Борба с градушките“, Министерството на транспорта, както и военното министерство.

По време на активния сезон през 2021 година той е вложил над 1,3 млн. лева за производство на ориз и оризова арпа, като дори сключил сделка с фирма за нейната продажба. Компанията на Фрески разполага с над 2150 дка оризови насаждения, които са декларирани в ДФ „Земеделие“.

На 28 август в 18:10 часа над Пловдивска област се образуват градоносни облаци, а от регионална дирекция „Борба с градушките“ след оценка на метеорологичната обстановка отправя искане до дежурни служители от Държавно предприятие „Ръководство на въздушното движение“ и военно въздушните сили в Центъра за координиране използването на въздушното пространство / ЦКИВП/ за активиране противоградова защита, а разрешението е било дадено и е започнало обработването на градоносните облаци.

 В 19:18 часа обаче идва забрана от Центъра за координиране използването на въздушното пространство заради кацане в летище Пловдив на самолет С-130 на United States Air Force, който се движи по маршрут Рамщайн /Германия/ – Пловдив / България/.

 Забраната за стрелба е дадена за район, който обхваща всички поделения на регионалните дирекции „Борба с градушките“ в областите Пловдив и Пазарджик с изключение на един сектор, в рамките на който попадат 7 ракетни площадки, но изстрелването на ракети било неефективно.

Забраната за стрелба е отменена от служител в ЦКИВП в 20:12 часа като за периода на забраната, който е продължил 54 мин. градовите облаци са образували едра градушка с диаметър на зърната над 2 см.

В резултат на забраната за обработка на градоносните облаци, облачната клетка  е унищожила 60% от оризовите посеви с площ от 76.06 ха и  60% от засятите 35.83 ха.

Фермерът твърди, че  засегнатите от градушката посеви не можели да бъдат рекултивирани и възстановени поради което ищецът е претърпял имуществена вреда – загуба в размер на 953 189 лева, която представлява стойността на произведената продукция след вложените разходи. Също така и за извършването на всички агротехнически мероприятия за площ от 1 500,14 дка и пропусната полза в размер на 472 880,69 лева, която представлява нереализирана печалба, описана по договора с бъдещия купувач.

Фрески е получи близо 50 000 лева обезщетение в последствие от Държавен фонд „Земеделие“.

След направени експертизи е установено, че в действителност унищожаването на реколтата е могла да бъде предотвратена.

Съдът е кредитирал исканията на ответника, като от доказателствата се приема, че  „Ръководство на въздушното движение“  незаконосъобразно е спряла изстрелването на противоградни ракети, поради незаконосъобразна забрана от страна на ЦКИВП, която пък е сторила това, поради незаконосъобразното бездействие на министъра на транспорта и съобщения и министъра на отбраната. Те е трябвало да определят реда за въвеждане и правилата за работа на единната система за гражданско и военно управление на въздушното пространство в съответствие с прилагането на Концепцията за гъвкаво използване на въздушното пространство в съответствие с изискванията на ЕС.

Исковете на Агрипланет“ ООД срещу Изпълнителна агенция „Борба с градушките“ и двете министерства са били отхвърлени, но не и този срещу  „Ръководство на въздушното движение“. Така от държавната фирма ще трябва да заплатят общо 1 140 352 лева, от които 667 472 лева – претърпени вреди и 472 880,69 лева – пропуснати ползи, ведно със законната лихва.  От съдът обаче отхвърлят сумата до 1 426 070 лева, колкото са били претенциите на фирмата.

Решението подлежи на обжалване във Върховния административен съд.

Подобни новини

...

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина