Истории от миналото: Когато Понеделник пазара бе въпрос “актюелен” за нуждите на пловдивчани

Автор: Plovdiv Now 5594
Истории от миналото: Когато Понеделник пазара бе въпрос “актюелен” за нуждите на пловдивчани

На 10.01.1927 година вестник „Пловдивски общински вести” публикува статия със заглавие „ Площада „Св. Петка”-бъдeщия пазарен”. Става ясно от текста, че пловдивският общински съвет е взел решение да премести седмичния пазар от площад „Цар Крум” на площада пред църквата „Света Петка”. Площад „Цар Крум” е малък и неудобен, се казва в статията, а по- късно в годините той и изчезва в промяната на централната градска част с построяването на „Тримонциум”.  Според решението на общинските съветници, от 1 април 1927 година пазарът, който се извършва в понеделник, се мести на площад „Света Петка”, където е и до днес в доста по-ограничен обем, пише TrafficNews.bg.

„Това е едно разумно и целесъобразно решение, с което се цели да се обслужват по-добре домакинските нужди на жителите от южната и източна половина на града- пише вестникарят- защото площад „Света Петка” действително дава възможност на него да се развие един голям и удобен пазар. Но за да бъде това решение изпълнено с оглед на интересите на населението, не трябва да се дочака 1 април 1927 година със скръстени ръце. Общинската каса има чувствителни доходи от седмичните пазари. Срещу тези сигурни доходи тя трябва да похарчи известни суми, за да приспособи площада „Света Петка” за новото му предназначение”.

Площадът по онова време е неравен и кален. Това създава опасения за качеството на хранителните продукти, които ще се продават, оттам за здравето на населението. Въпросът е „ актюелен”, настоява авторът на статията, що става дума и за социалния ангажимент на общината към безработните. Очевидно преди това са правени подобни обещания, но- „за да не останат те платонически”, вестникарят съветва общината да наеме безработни за благоустрояването на площада. Те да почистят и изравнят площада и да го настелят с блокчета. Успоредно с това трябва да се почне павирането на Цариградско шосе по цялото му продължение в града, както и напречните улици, извеждащи към пазара, особено ул. „Аспарух”, която свързва най- пряко новия съдийски квартал с центъра.”

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина