Автентичният немски щолен се приготвя с много ядки и сушени плодове. Авторът на рецептата отбелязва, че това е семейна рецепта от семейството на съпруга й от Германия. И приготвя щолен по тази семейна рецепта повече от 20 години. По тази рецепта се получават повече от 6 кг тесто.
200 г мляко; 33 г прясна пресована мая (или 11 g суха); 15 г захар; 100 г пшенично брашно
2 яйца; 200 г масло на стайна температура; 85 г захар; щипка сол; 1 ч.ч. смляна канела; 1/2 ч.ч. смляно индийско орехче (по желание); кора от 1 портокал; 1 ч.ч. ванилов екстракт; 600 г пшенично брашно.
Пълнеж:
300 г захаросани плодове и сушени плодове (например сушени череши и боровинки, стафиди, сушени кайсии, захаросани портокалови корички); 50 г ром + 50 г вода; 250 г ядки (бадеми, орехи, лешници).
За украса:
40 г масло; пудра захар.
Първо накиснете сушените плодове в смес от ром и вода (1:1) поне за една нощ. За тестото смесете мляко, мая, захар и брашно, разбъркайте, покрийте с капак или фолио и оставете за 30 минути. През това време тестото ще втаса и ще стане рохко.
Към готовото тесто добавете останалите съставки за тестото: яйца, меко масло, захар, щипка сол, екстракт от ванилия и канела, портокалова кора и пресятото брашно.
Омесете тестото и го поставете в дълбока купа, намазана с растително масло, покрийте с филм или капак и поставете на топло място за 1 час.
Пригответе накиснати сушени плодове. Поставете ги в цедка и оставете за един час, за да се отстрани излишната течност. Можете да го подсушите малко с хартиена кърпа.
Трябва да омесите втасалото тесто, да добавите ядки и готови сушени плодове и да разбъркате.
Оформете два щолена: разделете тестото наполовина, разточете всяко парче на кръг и го сгънете на две във вид на плик.
Прехвърлете щолена в тава за печене, покрита с пергамент, покрийте с филм и оставете за 1 час.
Загрейте фурната до 170ºC. Печете щолена около 50-60 минути, проверете готовността с клечка за зъби.
Готовия горещ щолен намажете обилно с разтопено масло. След 10-15 минути поръсете обилно с пудра захар.
Охладете щолена напълно, увийте в пергаментова хартия и поставете в херметически затворен контейнер или торба. Поставете на хладно място за "узряване" за 2-3 седмици.
Преди сервиране щоленът отново се поръсва обилно с пудра захар.
Щоленът е вкусен дори веднага след изпичане, но след като узрее, ще стане още по-вкусен.