Испанците от “Ла Туна“ отново с безплатен концерт в Пловдив

Автор: Plovdiv Now 4358
Испанците от “Ла Туна“ отново с безплатен концерт в Пловдив

Група "Ла Туна“ от Университета от Алкала де Енарес, Испания съставена от 27 музиканта ще изнесе безплатен концерт за пловдивчани и гости на града в деня на Празника на Пловдив - 6 септември.  Испанците идват за втори път в града под тепетата. Първият път беше през юли 2017 г., когато те изнесоха безплатен концерт на сцената пред общината, като преди това направиха изключително атрактивно шествие по Главната улица на Пловдив. На следващия ден,  по време на разходката им в Стария град с екскурзовод, осигурен от Община Пловдив, те пяха съвсем спонтанно на няколко места и зарадваха многобройните туристи.

"Ла Туна" от Университета от Алкала Де Енарес е институция с пет вековна история, участваща активно в живота на Алкала де Енарес (Мадрид) и на нейното нематериално наследство. "Ла Туна“ е сдружение с нестопанска цел, което изнася безплатни концерти по целия свят. Асоциацията е основана още при създаването на Университета в Алкала, през XV век, и от нея са произлезли личности като Франсиско де Кеведо и Лопе де Вега.

Традицията е създадена от студенти, познати като сописти ( от испански sopa в превод „супа“) - студенти от скромен произход и без ресурси, които използват музиката като начин да получат купа супа в ханове и таверни.

Една от основните цели на "Ла Туна" е да поддържа вековната традиция чрез музиката, популярния фолклор и особено „оживлението“ и „радостта“. По време на турнетата си, групата популяризира испанския бит, култура и фолклор, изнася концерти, прави шествия, изпълнява серенади, като включва по забавен начин публиката.

Концертът на "Ла Туна“ от Университета от Алкала де Енарес  в Пловдив на 6 септември е на Римския стадион с начало 18.30 часа.

С богатия си репертоар, те са участвали във фестивали на 5 континента. Изнасяли са концерти в Хонконг, Ню Йорк, Мексико, Перу, Боливия, Венецуела, Куба, Токио, Буенос Айрес, Москва, Италия, Бряг на слоновата кост, Берлин, островите Фиджи, Северна и Южна Америка, почти цяла Европа, пътували са многократно до Африка, Близкия Изток, Азия и Океания.

Всички разходи по пътуването са финансирани от различни официални органи от Испания, както и с помощта на български фирми. Община Пловдив – домакин на концерта също оказа помощ в логистиката на проявата, предоставяйки за втори път сцена с ВХОД СВОБОДЕН. 

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина