Интересни приложения на мрежите за засенчване на оранжерии

Автор: Plovdiv Now 5332
Интересни приложения на мрежите за засенчване на оранжерии

Мрежите за засенчване на оранжерии стават все по-популярни в селското стопанство, заради редицата ползи, които носят на земеделците и фермерите. Производителите на този тип мрежи посочват, че те са изключително практични и могат да намерят и други приложения. За част от тях ще ви разкажем в тази статия. Но преди това нека да видим какво представляват т.нар. мрежи за сянка.

Какво е мрежа за сянка и как работи?

Мрежите за сянка са създадени с цел да предпазват растенията от прекомерната слънчева светлина през лятото. Затова и най-широко приложение те намират в отглеждането на разнообразни селскостопански култури.

В районите, в които климатът през лятото е изключително горещ и сух, растенията са подложени на сериозни атмосферни влияния, които могат да доведат до тяхното изсъхване и да намалят обема на произведената реколта.

Независимо дали имате малък двор, където произвеждате зеленчуци за лична консумация, или пък имате собствен земеделски бизнес, мрежата за засенчване може да ви помогне да се справите с проблеми като изсъхването на растенията, бързото пресушаване на почвата, а също и да я предпази от насекоми и вредители, които разпространяват зарази и застрашават растенията ви.

Ако се чудите как една мрежа за сянка може да постигне всичко това, лесно е. Мрежите са изработени от здрави изкуствени влакна, които са внимателно вплетени, така че да се получи мрежовидна структура. В зависимост от това, колко светлина пропускат, на пазара се предлагат различни варианти с различен процент засенчване. Синтетичният материал, от който се правят мрежите е издръжлив на външни влияние, което гарантира здравината и устойчивостта на мрежите във времето.

Много от познатите култури са подходящи за отглеждане с подобен тип мрежа - домати, краставици, моркови и др. Когато избирате мрежа за вашата оранжерия е добре да съобразите пропускливостта ѝ с вида на растенията, които отглеждате, защото всяко едно от тях има различни предпочитания.

За какво още може да ги използвате?

Освен за покриване на оранжериите, може да проявите креативност и да използвате мрежите и с друго предназначение, също толкова успешно. Във селското стопанство, те могат да се използват за покриване  на кокошарници, а също и на обори. По този начин ще осигурите достатъчно сянка на животните и ще ги спасите от прегряване в  горещите летни дни. Фините отвори на мрежата ще ги предпазят и от ухапванията на досадни насекоми.

Още едно практично приложение е да изберете по-плътна мрежа за сянка, с която да покриете оградата. По този начин ще намалите видимостта към дома или градината си за външни лица. Това е идеален вариант, ако търсите спокойствие, или ви е омръзнало съседите да си врат носа във вашия двор.

Друга възможност е да използвате мрежа за сянка,  за да покриете автомобили, трактори и друг вид селскостопанска техника. Така като допълнение  ще предотвратите натрупването на мръсотии и надраскването им.

Определено мрежите за сянка са функционален и практичен продукт и може да намери широко приложение във вашия дом и градина. Още по-хубавото е, че може да ги откриете на достъпни цени, а монтажът не е никак трудоемък. Лятото вече е в разгара си, така че побързайте да се спасите от жегите с мрежа за засенчване.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина