Инициативата „60+“ разкрива изключителни таланти сред пенсионерите в Пловдив

Автор: Plovdiv Now 2280
Инициативата „60+“ разкрива изключителни таланти сред пенсионерите в Пловдив

Изложба на творби, създадени от участниците в творческите работилници по фотография, приложни и изобразителни изкуства, бе открита в Пенсионерски клуб в квартал „Коматево“. Тя е част от инициативата „60+“, която подобрява живота на пенсионери и хора с увреждания чрез обучение в различни изкуства.

Посетителите можеха да разгледат ръчно изработени икони, рисувани керамични произведения, както и картини. Изложбата включваше и най-добрите фотографии, заснети по време на курсовете по фотография. Снимките разкриваха уникален поглед върху света, заснет от участниците, които чрез изкуството са открили нови начини да изразят себе си.

„Впечатлени сме, че има толкова талант в хора, които никога не са го откривали до този момент“, коментираха много от гостите, очаровани от нивото на художествените умения.

Още по-вълнуващо беше представянето на „Съюза на слепите“, чиито участници също демонстрираха своите новооткрити способности. Прекрасните им икони, рисунки върху керамика и картините им предизвика възхищение и бе доказателство, че дори хора с нарушено зрение могат да създават стойностни творби. „Трудно е да повярваш, че тези картини са нарисувани от хора с нарушено зрение, а иконите изглеждат изключително красиви“, споделиха гостите.

Изложбата и заключителната пресконференция по второто издание на проект „60+“ бе уважено от много гости, сред които зам.-кметовете на район „Западен“ Елена Георгиева и на „Тракия“ Иво Христев, общински съветници и други. Изложбата беше официално открита от кмета на район „Южен“ Ангел Кунчев, който поздрави участниците за техните творчески постижения и изрази възхитата си от талантите, които тази инициатива разкрива.

Ръководителят на проекта Ели Шопова изрази радостта си от промяната, която проектът носи в живота на възрастните хора. „Изкуството създава нови приятелства и вдъхновява, обогатявайки ежедневието на пенсионерите“, сподели Шопова. Тя изрази искрената си благодарност за сътрудничеството от страна на ръководителите на пенсионерските клубове и поздрави домакина на изложбата, ръководителят на местния клуб „Коматево“ Елена Андреева, както и членовете му за организацията и гостоприемството.

Всички ръководители на пенсионерските клубове също изразиха своето задоволство, като подчертаха, че курсовете по изкуствата вдъхват нов живот на техните членове. „Тези курсове променят ежедневието ни – създават ни нови занимания, интереси и вдъхновяват в тях нови творчески сили“, споделиха те. Присъстващите участници бяха наградени за постиженията си, а
ръководителите на клубовете получиха грамоти и признание за отличното си представяне.

Инициативата „60+“ показва, че изкуството няма възрастови граници и доказва, че културното развитие е ключ към преодоляване на социални бариери. Проектът е реализиран от Национално сдружение за единство и партньорство. Той е част от културния календар на Пловдив и се реализира с подкрепата на общината.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина