Именици и днес! Почитаме светец- покровител на учението и девица, отдадена на вярата

Автор: Plovdiv Now 10551
Именици и днес! Почитаме светец- покровител на учението и девица, отдадена на вярата

Църква почита на 25 септември смъртта на Свети преподобни Сергий Родонешки чудотворец. 

Родил се е в благочестиво и знатно семейство. Тръгнал със желание на училище на 7 години, но учението му било трудно, защото учителите го наказвали, а приятелите му се подигравали. Момчето се молело на Бога да просветли разума му и да може да се учи.

Един ден Сергий срещнал възрастен монах и му споделил мъката си. Старецът видял чистото му сърце и се помолил на Бога за него. А след това му казал: "Дете мое, отсега Бог ти дава да напредваш в учението и да надминеш своите братя и връстници."

Монахът дал на момчето парче просфора и казал: "Вземи и изяж това. То ти се дава по благодат Божия и за да придобиеш разум да разбираш Светото Писание."

След тази среща Сергий показвал много добри резултати в учението и до днес мнозина вяраващи отправят молитви към него, когато търсят успех в учението или духовна мъдрост.

На 25 септември църквата почита и Св. преподобна Ефросиния Александрийска. Тя живяла през V век в Александрия. По време на храмовия празник на един манастир край града, на който бащата на девойката редовно давал помощи, Ефросиния склонила един старец йеромонах да я направи послушница. За да постъпи в манастир се престорила на мъж и казала на игумена, че е евнух който е бил на служба при царя. Девицата заживяла сама в една килия, където 38 години прекарала в пост, молитви и пълна отдаденост на Бога.

Три дни преди смъртта тайната на девицата Ефросиния станала достояние на цялото монашеско братство. Оттогава на 25 септември монасите започнали да честват светлата памет на преподобна Ефросиния.

Имен ден празнуват Сергей и Ефросиния. 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина