Идеи какво да правим с дрехите, които вече не носим

Автор: Plovdiv Now 7524
Идеи какво да правим с дрехите, които вече не носим

Автор: Екатерина Ваклинова

Всеки човек пази в гардероба си стари дрехи, с които просто не иска да се раздели, било то защото вече не ни стават, или просто не са на мода. Обикновено, те са добре съхранявани и са почти нови, затова е нормално да ни е жал просто да ги изхвърлим. В последните години интернет ни дава възможност да правим добро, или да печели пари с ненужните си вещи и практиката да ги продаваме в онлайн пространството, или да се информираме как да ги дарим или рециклираме става все по-разпространена. 

Именно затова решихме да проследим начините да се разделим със старите си дрехи, като същевременно направим някой друг щастлив.

Дарение на БЧК

На първо място ще поместим дарението. В Пловдив има поставени контейнери за тази цел на няколко места. Дрехите се събират периодично и се извозват до специална фабрика за сортиране, където се подготвят за повторно ползване. Част от тях се използва за кризисен резерв за подпомагане от БЧК на пострадали при бедствия, а останалата част се изнася предимно за страни от третия свят. Остатъкът се рециклира.

Съвет: Винаги дарявайте изпрани, сгладени и подредени дрехи. Не трябва да са скъсани и с петна. Дарението не бива да се третира като разновидност на изхвърлянето.

Такива контейнери в Пловдив могат да бъдат намерени на следните адреси:

Подарете ги на близък приятел

Всъщност няма нищо лошо в това да носите нечии дрехи,особено ако преди това са били на ваш близък. Може да ги използвате вкъщи, докато правите ремонт, а ако наистина ви допадат, да ги оставите в официалния си гардероб.

Рециклирайте ги

Модната индустрия е сред най-големите замърсители на околната среда, затова е важно да рециклираме ненужния текстил. Всеки притежава дрехи, които са скъсани, имат петна, или не са в най-добрия си вид. В такива случаи не могат да бъдат нито продадени, нито дарени. Най-доброто решение за тях е да бъдат рециклирани. Те могат да бъдат оставени в контейнери за рециклиране на текстил.

Продайте ги

Боклукът за едни е съкровище за други. Това е начин освен да освободите място в гардероба си, да изкарате и пари. Единственият недостатък е, че трябва да вложите усилия и време. Дрехите трябва да са в добър търговски вид – изпрани, изгладени и подредени по красив начин. Втората стъпка е да се ориентирате в океана от възможности, който предлага интернет, къде точно да пуснете обявата си. Може да го на направите в редица сайтове, като OLX, Remix и т.н.  или в групите във Фейсбук, създадени специално за тази цел. Не трябва да лъжете за състоянието на дрехата, която предлагате – обозначете коректно размер, материал, има ли дефекти.

Съвет: Обявете ниски цени на дрехите, за да ги продадете по-бързо. Имайте предвид, че доставките са на стойност между 5 и 7 лв. По-високи цени може да обявите на чисто нови дрехи с етикет, но отново цента не бива да бъде повече от 50% от тази на етикета. В противен случай трудно ще продадете каквото и да е.

Предайте ненужните дрехи в магазин, работещ с такава политика

Магазини като H&M работят с програма за събиране на дрехи от 2013 г. и във всички техни обекти има кутии за рециклиране. Ето как протича процесът:

Носите нежеланите дрехи или текстилни изделия, независимо от марката или състоянието им в някой от магазините на веригата. Предавате торбата със стари дрехи на касата и получавате ваучер в знак на благодарност, който можете да ползвате при следващата си покупка. След това дрехите се сортират в три категории - дрехите, които могат да бъдат носени, се предлагат по света като дрехи втора употреба, ако дрехите или текстилните изделия вече не са годни за носене, се превръщат в други продукти, например кърпи за почистване, всички други дрехи и текстилни изделия се превръщат в текстилни нишки и се използват за производство, например на изолационни материали.

Дайте им втори шанс, като ги освежите

Последният начин, по който можете да процедирате, е да задържите някои от старите си дрехи като ги освежите. Ако наистина не искате да се разделите с любима дреха, може да я занесете на шивач, който да я прекрои по начин, който ще ви даде възможност отново да я облечете.

 

 

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина