Идеалната доза: Учени установиха колко чаши кафе на ден укрепват сърцето

Автор: Plovdiv Now 1501
Идеалната доза: Учени установиха колко чаши кафе на ден укрепват сърцето

Ново проучване предполага, че пиенето на чаша кафе всяка сутрин може да помогне за предпазване от сърдечни заболявания, инсулт и диабет тип 2. Пиенето на три чаши кафе на ден - или около 200 до 300 милиграма кофеин - намалява риска от здравословни проблеми, свързани със сърцето или метаболизма, установиха изследователи.

Проучване, публикувано в Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, установи, че пиенето на 200 до 300 милиграма кофеин на ден може да намали риска от сърдечни заболявания, инсулт и диабет тип 2. Тези състояния, класифицирани като кардиометаболитни заболявания, са свързани с различни рискови фактори като високо кръвно налягане, повишен холестерол и затлъстяване, пише HealthDay.

Проучването, ръководено от д-р Чаофу Ке, медицински статистик в Медицинския колеж Soochow към университета Soochow в Китай, анализира данни от повече от 500 000 души на възраст от 37 до 73 години, които са участвали в изследователския проект на UK Biobank. От тях 172 000 души предоставиха информация за консумацията на кофеин, а почти 188 000 споделиха навиците си за пиене на кафе или чай.

Изследователите установяват, че всяко ниво на консумация на кафе или кофеин е свързано с намален риск от кардиометаболитно заболяване, като най-значимите ползи се наблюдават сред тези, които консумират три чаши кафе на ден. Тези, които пият три чаши кафе на ден, имат 48% намален риск от развитие на сърдечно-съдови или метаболитни заболявания в сравнение с тези, които не го пият. По същия начин хората, които консумират 200 до 300 милиграма кофеин на ден, имат 41% по-нисък риск от сърдечни и метаболитни заболявания, отколкото тези, които консумират по-малко или никакъв кофеин. Това е в съответствие с по-широкото медицинско разбиране, че кардиометаболичните заболявания значително увеличават риска от смъртност до седем пъти и водят до други усложнения, включително увреждане и психически стрес.

Получените резултати са забележителни, особено предвид широката популярност на кафето в света. Д-р Ке подчерта, че умерената му консумация може да бъде здравословен хранителен навик, особено в светлината на защитните му ефекти върху сърцето и метаболизма. Авторите на изследването обаче не препоръчват консумацията на кофеин за всички, като признават, че консумацията на кафе трябва да се определя от индивидуалните здравословни характеристики.

В допълнение към тези открития ефектът на кафето върху човешкото здраве вече е проучен доста широко. Например, предишни изследвания, публикувани от Американската сърдечна асоциация, показват, че умерената консумация на кафе може да намали риска от сърдечна недостатъчност с 12%. Ролята на кофеина за подобряване на умствената бдителност и когнитивната функция също е документирана, което предоставя още повече причина да го включите в здравословния начин на живот.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина