И Окръжен съд отхвърли претенциите на адв. Костов към TrafficNews

Автор: Парашкева Иванова 3633
И Окръжен съд отхвърли претенциите на адв. Костов към TrafficNews

Пловдивският Окръжен съд потвърди присъдата на Районнен съд, който през юни м.г отхвърли претенциите на адвокат Атанас Костов,  които той предяви към TrafficNewsКостов настояваше дружеството - издател да му заплати 15 хиляди лева обезщетение, заради дискомфорта, който му причинили два текста, в които медията съобщава как той паркира в нарушение на различни места в Пловдив. 

След като преди изборите на 27 октомври 2019 г. TrafficNews публикува текстове за две поредни пътни нарушения, в които бе засечен автомобилът на Костов, юристът заплаши, че ако текстовете не бъдат свалени, ще съди редакцията. Само 4 дни, след като приключи с участието си в изборната надпревара, Костов внесе в Районен съд искова молба срещу дружеството Трафик Бул- издател на сайта. 

В жалбата си, адвокатът обвинява медията, че  "неправомерно е бил следен, фотографиран, филмиран и пр. без негово изрично съгласие". В подкрепа на твърденията си посочва публикациите, в които неговият автомобил, марка мерцедес, е бил заснет паркиран в нарушение. Според него заснемането на колата му представлява "следене, което цели да ми покаже, че съм наблюдаван през цялото време, включително пред личния ми дом". Според г-н Костов, с оповестяването на извършените нарушения журналистите на TrafficNews са накърнили конституционното му право на личен живот.  

Следващото обвинение на адв. Костов е за клевета, като се мотивира, че в статиите са разпространени клеветнически и лъжливи твърдения, които са имали за цел да опетнят името му като кандидат за кмет на Пловдив. Третото нарушение е, че неправомерно са публикувани негови лични данни, по- конкретно регистрационният номер на мерцедеса му.  Като компенсация адв. Костов поиска сумата от 15 000 лева, които да компенсират "психическия тормоз", на който е бил подложен. Твърди, че публикациите са провокирали "негативни емоции като притеснение, напрежение, усещане, че е следен". 

Пети граждански състав на Районен съд обаче отхвърли всички претенции на Костов, като неоснователни. Адвокат Костов обжалва решението на съда. Въззивната инстанция обаче отхвърли изцяло претенциите му. 

Публикуваме и част от мотивите на Окръжния съд, с които претенциите на Костов са отхвърлени.

Съдът намира за напълно неоснователни възраженията на жалбоподателя за липса на мотиви в атакувания съдебен акт. Напротив, първостепенният съд е изложил подробни, аргументирани мотиви, почиващи на точен и обстоен анализ на събраните по делото доказателства, като е обсъдил всички доводи и възражения на страните. Правилно е приел, че ищецът е публична личност, най-малкото като известен адвокат и политик, доколкото има качеството на кандидат за кмет и като такъв, следва да търпи известна журналистическа критика, която е в по-широк диапазон и засяга  и частноправната му сфера. Тази критика не се отнася само до идеите, които ищецът застъпва като публична личност, но и до моралния му облик и поведението му като  гражданин, тъй като обществеността има право да бъде информирана за неговите постъпки като личност, за да прецени, доколко може да му се довери да представлява интересите й.

Решението подлежи на обжалване пред ВКС.

Юристът води серия дела срещу медията и нейните собственици във връзка с публикациите за пътните нарушения, но въпреки това смята, че медията показва тенденциозно отношение, като отразява съдебните решения по въпросните дела. Нонсенс!

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина