И главният архитект на Пловдив отчете работата си за годината

Автор: Виктория Петрова 4017
И главният архитект на Пловдив отчете работата си за годината

„Акцент в темите, по които работихме за изминалата година, за да сме полезни на обществото са публичност, услуги, дигитализация и поставяне на основите на Географската Информационна Система (ГИС) в град Пловдив. Това ще доведе до по-добро обслужване на гражданите и по-голямо удобство“, посочи в главният архитект на Община Пловдив Димитър Ахрянов на съвместния отчетен брифинг със зам.-кмета арх. Невена Балчева.

Експертният съвет към Общината не е спирал своята работа и заседаваше онлайн, така че всички преписки се обработваха своевременно. С гордост мога да кажа, че се справихме със ситуацията, посочи Ахрянов.

Той подчерта, че са подобрени онлайн услугите към Община Пловдив, но най-вече е работено в областта на прозрачността и дигитализацията, съобщава trafficnews.bg.

„Допитвахме се до гражданите за по-значими градски проекти. Така например при обсъждането за ул. „Карловска“ променихме проекта, за да се съобразим с мнението на гражданите. Изработихме нов план настилки“, посочи Ахрянов.

Той припомни и за провелото се обществено обсъждане за новата визия и функция на ул. „Иван Вазов“.  В проекта на новото публично пространство влиза намаляването на габарита за автомобили по част от нея, а друг участък да стане със споделено движение.

„Обсъждането и представянето се получиха много добре и ще продължи да работим върху разработването на проекта, който ще представим през следващата година“, посочи главният архитект.

Той акцентира и върху изготвянето на нови правила и режими за сградите в Тютюневия град с цел опазване на културните ценности в тази зона и за експлоатация на сградите там.

Стана ясно, че Общината е привлякла и външен експерт от „Визия за София“, чиято дейност бе представена в началото на годината. Проектът се занимава с изготвяне на мащабен и комплексен анализ на градоутройствените показатели в графичен и взаимодействащ вид.

„Нашата идея беше ние да сформираме подобно звено в Пловдив и тук дойде лошият момент с епидемиологичната обстановка, но успяхме да привлечем успоредно с това един от колегите от „Визия за София - урбаниста Калоян Карамитов. Той успя за половин година да работи успоредно и в София, и тук и постави основите на една географска информационна система, от която ние се нуждаем. С нея ще анализираме градоустройствените модули и ще подпомагаме работата по Общият устройствен план. Това е дигитална карта с геореферирани райони и обекти, които съпоставят графични и цифрови данни, което е много полезно с развитието на града“, посочи той.

Ето и сравнителни схеми, които ще подпомогнат цялостната работа:  

В посока дигитализация, главният архитект се похвали с процедирането на няколко големи подробни устройствени плана за регулация. Освен това той припомни създаването на публичните регистри и карта.

„Изпитваме частично затруднение да ги поддържаме, но картата е активна и е изключително улеснение за ползващите я. Освен това направихме и интерактивна карта на паметниците на културата в града, много от тях не са набелязани и декларирани. Имаме нужда за отделяне на внимание към тези сгради. Полагаме и изключителни усилия в сканиране и дигитализиране на устройствените планове“, допълни Ахрянов.

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина