Художници от Източна Европа показват творбите си на шест места под тепетата

Автор: Plovdiv Now 4573
Художници от Източна Европа показват творбите си на шест места под тепетата

Една от най-престижните колекции от съвременно изкуство на Стария континент бе открита снощи в Градска художествена галерия в Пловдив като акцент в програмата на „Пловдив 2019“. Изложбата носи заглавието „Чуйте ни – артистичен интелект“ и показва над 80 творби, създадени през последните 30 години от повече от 40 художници, родени и израснали в Източна Европа и е част от немската колекция „Дойче Телеком“.

Творбите са разположени на шест специално подбрани от кураторите Натали Хойос и Рейналд Шумахер пространства в Пловдив - Балабанова къща, къща Хиндлиян, Галерия „Златю Бояджиев“, Народна библиотека „ Иван Вазов“ и СКЛАД.

Специално за откриването гостува и артистичният директор на телекома Маргарет Фишер, която сподели гордостта си, че изложбата е част от програмата на Пловдив – Европейска столица на културата. За нея експонатите в колекцията имат дълга история и много от тях са лични. За 8-те години от началото си, тя вече наброява над 280 произведения на 75 артиста, създадена в отговор на промените, настъпили в Европа след падането на Желязната завеса. Българското участие в нея е представено от авторите Недко Солаков, Лъчезар Бояджиев, Правдолюб Иванов и Мартина Вачева, които също присъстваха на откриването.  Техни произведения могат да се видят и в шестте локации на изложбата.

           

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина