Предлагаме ви рецепта за содени хлебчета с брашно от лимец и много подправки - вкусни и подходящи за постите, които текат в момента преди Рождество.
Продукти:
брашно от лимец - около 3 ч.ч.
сода бикарбонат - 1 ч.л.
сол - 1 ч.л.
оцет - 1 ч.л.
зехтин - 5 с.л.
маслини - около 100 г
риган
чубрица
розмарин
сусам - за поръсване
Приготвяне:
Пресейте брашното в подходящ съд за месене и оформете кладенче. В кладенчето сложете содата и погасете с оцета. Добавете солта, зехтина, ригана, чубрицата, розмарина и нарязаните на малки кубчета маслини.
С продуктите замесете меко, но нелепнещо тесто. Оставете да почине за 10-15 мин. на топло, покрито с прозрачно фолио. След това оформете малки питки и подредете в намазнена тава. Вариант е и да оформите една голяма содена питка.
С четка намажете питките с малко зехтин /около 1 с.л./. Направете разрези с нож, наподобяващи кръст и поръсете със сусам. Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 30 мин. Сервирайте, докато са още топли.
Уточнение: От това тесто излизат 9 броя малки питчици.