Хиляди се готвят за ударен шопинг в Турция, възможно ли е да затворят границите?

Автор: Plovdiv Now 5251
Хиляди се готвят за ударен шопинг в Турция, възможно ли е да затворят границите?

Експоненциалния ръст на новозаразени от коронавирус не спира шопинг ентусиазма на нашенци. Даже на против - българите като за последно се организират да прекарат уикенд в пазаруване в Одрин и други близки търговски градчета в Южната ни съседка, съобщава TrafficNews.bg.

Причините за шопинг инвазията за няколко. На първо място рекордно ниската стойност на лирата, която в момента се търгува за 20 стотинки като отбеляза ново историческо дъно. От официалните статистически данни от 2006 насам, турската валута никога не е била толкова евтина. Вярно е, че съседите ни преизчисляват цените, за да може да не са на големи загуби заради ниския курс. Въпреки това обаче цените продължават да се изключително примамливи за нашенците - особено за някои продукти като санитарни стоки, част от хранителните продукти, лекарствата и битовите стоки. Не на последно място нашенци сменят и гардероба си в моловете, пълни с магазини на световни вериги, но и на турски брандове.

Вторият силен мотив на нашенци да се втурнат на масов шопинг е ускоряващия се страх от пандемията и инстинкта за презапасяване със стоки от първа необходимост, а покрай тях да напълнят и цялата кола с нужно и ненужно. Покрай COVID-19 аптеките вече са притегателен център не само за специфични лекарства и общи медикаменти на несравнимо по-ниски цени, но и за витамини и всякакви имуностимуланти. Отделно големите хипермаркети предлагат изключително изгодни оферти за всякакъв вид храни и там, както и на специализираните борси, може да се сдобиете с прахове, шампоани, сапуни и други санитарни изделия за 6 месеца напред срещу скромна сума. Страхът от дефицит на стоки и затваряне на магазини със сигурност дава отражение върху потребителското поведение.

Не на последно място, българите, особено запалените фенове на шопинг туровете в Турция, се боят, че до дни границите могат отново да бъдат затворени дори в най-лекия вариант - задължителна карантина е една от страните или и в двете и задължение за представяне на отрицателен тест при пътуване. Страховете, че може да има затягане на мерките по пътуване в южната ни съседка никак не не са неоснователни предвид рестрикциите в Германия и Франция, още повече че Турция не е в ЕС и бива третирана от целия съюз като трета страна. За много от европейските държави вече сме в червена зона и се налагат ограничителни мерки като 14-дневна карантина или задължително тестване.

Припомняме, че пътуването към Турция бе забранено до юни като имаше мерки в тази насока както от страна на българските власти, така и от турските.  От 11-и юни южната ни съседка възстановяви преминаването през граничните си контролно-пропускателни пунктове (ГКПП) с България – „Капъкуле“, „Хамзабейли“ и „Дерекьой“ за български и чужди граждани, без прилагането на ограничителни мерки. Към този момент всички турски и чужди граждани, влизащи в Турция, биват подложени на здравна проверка и при основателни съмнения и изразена симптоматика се извършва безплатен PCR тест.

Освен това носенето на защитни лицеви маски като елемент от противоепидемиологичните мерки в Турция е задължително както на закрити, така и на открити пространства, включително и по отношение на пътуващите в моторни превозни средства. Турските власти в областите Одрин, Къркларели и Текирдаг прилагат стриктен контрол върху изпълнението на противоепидемиологичната мярка и налагат глоби на нарушителите.

Дали обаче скоро мерките ще се затегнат и бленувания шопинг в Турция ще е все по-малко достъпен, предстои да стане ясно през идните седмици.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина