Гьоте институт в Пловдив чества 100-годишнина на немска архитектурна школа

Автор: Plovdiv Now 6415
Гьоте институт в Пловдив чества 100-годишнина на немска архитектурна школа

Настоящата 2019 година е много значима за Пловдив като Европейска столица на културата. Тя е и особено важна за Германия и немската култура, защото се навършват 100 години от основаването на най-значимата немска школа - Баухаус. Нейните влияния и основни принципи можем да открием и до днес в съвременната архитектура, дизайн и преподаването по изкуства. 

По повод тази годишнина в края на февруари Гьоте-институт стартира юбилейна програма, която цели да запознае публиката с историята и основните идеи на Баухаус, но и да изследва неговото влияние в България. След поредица от прожекции във Варна, пътуващата програма продължава в Пловдив.

Гьоте-институт ще представи документални и експериментални филми от сферите архитектура, танц, театър, сценография и медийно изкуство. Прожекциите ще бъдат в Lucky Дом на киното и клуб Fargo.

каква е историята на школата Баухаус? Преди 100 години, през лятото на 1919 г., се основава Баухаус във Ваймар и така започва историята на най-известната немска школа за изкуства. В Баухаус иначе традиционно обособените области на изящните, приложните (занаяти) и изпълнителските (театър, танц) изкуства се обединяват концептуално и се преподават и прилагат на практика в жанрово всеобхващащи работилници. Школата си поставя за цел отхвърлянето на тясната специализация в изкуствата, което пък трябва да се постигне чрез интердисциплинарна работа. Погледът отвъд границите на отделните дисциплини и медии е трябвало да вдъхновява и чрез наслагването и вземането предвид на различни изкуства да прави възможни нови методи и нов тип творби или продукти.

 Школата Баухаус оказва сериозно влияние върху обучението, практикуването и изобщо мисленето за архитектура, дизайн, изкуство, сценография, философия. Баухаус е сам по себе си нов тип мислене и възглед за света и изкуствата. Най-важните представители на Баухаус са Валтер Гропиус, Ласло Наги, Паул Клее, Йоханес Итен, Василий Кандински, Оскар Шлемер, Мис ван дер Рое и други.

Програмата в Пловдив се осъществява в сътрудничество с фондация „Български архитектурен модернизъм“ и фондация „Отворени изкуства“ и в партньорство с фондация „Пловдив 2019“, artnewscafe и клуб Fargo. Ето събитията:

08.03., 19:00, Lucky Дом на киното

Баухаус – модел и мит
Документален, Германия, 2011, 103’

09.03., 15:00, Lucky Дом на киното
Баухаус и Пловдив, лекция на Теодор Караколев и Васил Макаринов 

09.03., 17:00, клуб Fargo
Модерният град: филмови есета за новия тип урбанизация през 1950/60-те: Документи на тема модерното жилищно строителство и градско развитие, 102 мин.

10.03., 15:00, Сборен пункт: Lucky Дом на киното
Тематичен Баухаус тур с Теодор Караколев и Васил Макаринов

10.03., 17:00, клуб Fargo
Колекция Баухаус: Сценография и танц - Лудвиг Хиршфелд-Мак, Василий Кандински, Курт Шмид, Лотар Шрейер, 110 мин.

11.03., 18:30, artnewscafe
Беседка за града: Баухаус днес, дискусия

11.03., 20:00, artnewscafe

Колекция Баухаус: Медийно изкуство, 76 минути

 

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина