Греяното вино винаги е добра идея през зимата. Ароматната напитка е на почит в много страни и навсякъде имат собствена рецепта за направата й.
Ето и няколко рецепти, който задължително трябва да пробвате!
КЛАСИЧЕСКИ ШВЕДСКИ glögg
1 бутилка червено вино по избор 150 грама пудра захар 150 мл. бренди (може и друг подобен твърд алкохол) 100 грама стафиди кората на 1 портокал 1/2 супена лъжица кардамонна шушулки 1 парче сушен джинджифил на вкус 6 цели пъпки карамфил 1 пръчка канела
Начин на приготвяне
Поставете плодовете и подправките в буркан с плътно затваряне. Налейте твърдия алкохол и се уверете, че покрива съставките.
Затворете плътно буркана и оставете съдържанието да престои 4 дни. Разклащайте от време на време.
Излейте съдържанието на буркана в касерола или тенджера. Добавете червеното вино и около 75 грама от захарта и загрейте до разтапянето ѝ. Опитайте и добавете още захар на вкус.
КЛАСИЧЕСКИ Glühwein
1 бутилка сухо червено вино 1 портокал и/или лимон на шайби 2 пръчки цейлонска канела 3 пъпки карамфил 2-3 супени лъжици захар, мед или сироп от агаве няколко шушулки кардамон на вкус По избор: 1 шушулка ванилия
Начин на приготвяне
Излейте виното в подходяща касерола или тенджера и загрейте на умерен огън. Добавете останалите съставки. Отстранете съда от печката и оставете плодовете и подправките да престоят във виното около час.
Прецедете готовата напитка.
SMOKING BISHOP КАТО В "КОЛЕДНА ПЕСЕН"
750 мл. червено вино 750 мл. рубинено порто 5 портокала 2 лимона 30 цели пъпки карамфил 1-2 пръчки канела 1-2 цели ядки индийско орехче 1/4 супена лъжица бахарна зърна 1 пресен корен от джинджифил (с големината на палец), обелен и нарязан на шайби половин чаена чаша захар (или повече/по-малко според степента на сладост)
Начин на приготвяне
Предварително загрейте фурната на 150 градуса.
Вземете 5-те портокала и 1 лимон (запазете другия за по-късно). Направете 5 малки разреза във всеки плод и ги запълнете с по една пъпка карамфил.
Поставете плодовете върху хартия за печене и ги пъхнете във фурната за около 75 минути. Оставете портокалите и лимона в голям съд.
Поставете канелата, индийското орехче, бахара и нарязания джинджифил в касерола и ги залейте с чаена чаша вода. Загрейте до кипване и оставете съставките да се варят няколко минути. Разбърквайте периодично, докато течността не се изпари наполовина. Отстранете от котлона.
Излейте червеното вино в голям съд и загрейте на умерен огън. След това намалете градусите, изсипете захарта и бъркайте до разтапянето ѝ. Добавете водата с подправките и отново разбъркайте.
Излейте горещата смес върху портокалите и лимона. Покрийте плътно съда и го оставете в изключената фурна за едно денонощие.
Срежете портокалите и лимона наполовина и изцедете сока им в подправеното вино. Прецедете течността, добавете портото и загрейте на среден огън. От горещото вино ще започне да се вдига пара, на която то дължи името си. Опитайте сместа и, ако е нужно, добавете още захар.
Накрая нарежете втория лимон на шайби и ги изсипете в готовата напитка. Сервирайте в огнеупорни чаши или съд за пунш.
Излейте виното в удобна касерола и загрейте почти до кипване. Щом течността се разпени, намалете градусите и добавете останалите съставки. Оставете сместа на котлона за около 10 минути, като разбърквате до втечняване на меда.
Отстранете съда от котлона – нека поседи известно време.
Прецедете и поднесете в чаши за шот.
БЪЛГАРСКО ГРЕЯНО ВИНО
1 бутилка червено вино 2 ябълки ½ чаша захар 15 зърна черен пипер 4-5 цели пъпки карамфил