Докато световното първенство по гребане продължава с пълна пара в Пловдив, изхранването на участниците съща е "като за севтовно". Това споделят организаторите на шампионата, според които отборите и техните екипи изяждат по 4 тона месо на ден, като предпочитанията са към пилешкото и телешкото. Количествата на свинското пък били по-ограничени. Основаната храна за отборите обаче се оказва пастата.
На ден в Пловдив се консумират по около 6 тона макаронени изделия. Около 6 тона е и количеството на зеленчуците, консумирани дневно. Отборите са категорични, че не искат храната им да е пържена или панирана, макар че има и малки изключения.
Едно от най-любопитните искания е отправено от националния отбор на Великобритания. В заявката им за храна фигурира изрична молба да им бъде предлагана българската мусака. Британците обожават също палачинки със спанак и сирене. Всъщност англичаните се оказали най-големите ценители на тукашната кухня. Дотолкова харесвали родните специалитети, че всеки ден от хотела им поръчват допълнително количество продукти.
Ценители на родната кухня се оказаха и новозеландците, които се влюбили в българското сирене по шопски.
Спортистите на Норвегия пък имат специални изисквания към някои от храните. Те направили инструктаж на готвачите си в хотела как да им приготвят каша от овесени ядки с мед и канела за закуска. Освен това някои от състезателите консумирали безглутенови храни. Затова и си носят хляб от родината.
Литовците пък настоявали да имат в менюто картофени кюфтета и различни ястия с картофи.
Със специални изисквания са и австралийците, които предварително са поръчали фъстъчено масло, авокадо и гуакамоле да присъстват задължително в менюто им.