Грандиозен форум представя “Българският дух през вековете” в Пловдив

Автор: Plovdiv Now 7247
Грандиозен форум представя “Българският дух през вековете” в Пловдив

Фондация “Български Център Просветление - Дамян Попхристов” и „Портал 12“, организират  Форум “Българският дух през вековете”. Събитието ще се състои в дните от 10-ти до 12-ти май в Пловдив. Мястото не е избрано случайно. Пловдив - Европейската столица на културата, следва да има сериозно културно, историческо и духовно мероприятие в лицето на традиционният вече форум. Тази година форумът ще има и подзаглавие: „Сакралната Глаголица и българските азбуки“, разказва проф. Дамян Попхистов. 

 "Искаме да се чуе, че това са азбуки, които ние българите сме създали, съхранили и дарили на половин Европа и Русия и на тези азбуки сме създали книжовна школа още през 10-ти век. Днес над 300 млн. души пишат на Кирилица, а нейната канонизация става повод да започнат преводи на Библията и на други езици, които към днешна дата са над 1500", разказа проф. Попхристов от Фондация “Български център Просветление”. "Глаголицата тепърва предстои да бъде преоткривана от младото поколение и с този форум искаме да насочим вниманието към това, което е закодирано в нея като послания за осъзнатите и Търсачите на Истината. Тези послания са много важни за настъпващите времена от развитието на нашата цивилизация, в които ние Българите и Славянството имаме своята Мисия. Време е да се подготвим добре за нея... Събитието ще бъде много сериозно по мащаб, като теми и културна програма."

По време на форума 18 пловдивски галерии  ще изложат произведения, свързани с темата „Глаголица“, с което ще покажат съпричастност към събитието. Художничката Антония Дуенде ще рисува на живо по темата „Глаголица“ под музикален съпровод, заедно с тълкуването на свещените знаци, като всичко това ще се проследява и на голям екран.
Предвидена е и богата музикалната програма: изпълнение на три камерни произведения на Добринка Табакова, номинирана сред „10-те най-добри млади композитори, които променят лицето на класическата музика по света днес“. Тя е от Пловдив, живее и работи в Лондон и предоставя безвъзмездно за събитието свои камерни пиеси за първото им изпълнение в България. Те ще бъдат представени пред българска публика от оркестъра на Опера Пловдив. Концертът ще се състои в Дома на културата „Борис Христов“.

Форумът ще обхване отново широк спектър от теми на българската история, които ще ни покажат древността на глаголицата и нейната сакрална същност.
Участие във форума ще вземат:
- проф. Аксиния Джурова, дългогодишен изследовател и специалист по темата за българските азбуки
- Проф. Христо Смоленов, който ще се спре върху новите открития, свързани с Черноморската цивилизация
- Инж. Кирил Кирилов - изследовател на рисунките в пещерата Магура ще ни говори от своя страна за символите от Кирилицата, изобразени в пещерата.
- Акад. Антон Дончев ще ни потопи в тайните на средновековната българска дипломация
- проф. Вася Велинова от Фондация „Дуйчев“ ще засегне връзката между Глаголицата и Кирилицата
- проф. Валерия Фол ще говори за Мегалитите - топоси на Вяра; - доц. Димо Чешмеджиев ще засегне темата за значението на делото на Кирил и Методий
- проф. Надежда Драгова от Берлин ще надникне в акростиха на Глаголицата
- Писателката Кина Къдрева, дългогодишен изследовател на делото на Св.Св. Кирил и Методий, ще говори за „Азбучната история на българите“.
Място отново ще намери и темата за Богомилството, Боян Мага и буквите.
- Проф. Светлана Стойчева ще представи книгата си за личността на Боян Мага в българската литература, като ще ни потопи и в творчеството на големия езотерик Николай Райнов. -
- Докторант Петко Георгиев от Народна библиотека „Иван Вазов“ Пловдив ще ни представи изследванията си върху архива и делото на писателя.
Темата за глаголицата и българските шевици и сакралните символи ще разгледа доц. д-р Красимира Кръстанова от Пловдивски Университет. Участие във форума ще вземат и лекторите -проф. Дамян Попхристов, доц. Константин Златев, д-р Светла Балтова, обичаният писател Христо Нанев.
Освен богатата програма с лекции, във фоайето на конгресния център в Пловдивски панаир ще се проведе богата съпътстваща културна програма. Ще бъде представена богатата експозиция на тема „Калиграфични школи и скрипториуми по българските земи“, която се предоставя от Народна библиотека „Иван Вазов“ – Пловдив. Изложбата пътува по цяла Европа и отразява самобитността и образното художествено творчество на различните български калиграфски школи.
Голяма художествена изложба с творби на художници от САЩ, Германия, Австрия и България на тема „Глаголицата“ ще съпътства голямото събитие. Изложбата с произведенията ще се проведе в голямото фоайе на конгресния център в Панаира и в галерията „Arsenal of Art“ на известния български художник Ангел Гешев в кв.Капана, който от много години разработва темата за българската Глаголица в своето творчество.

Национален форум Българският дух през вековете започва в 10 часа на 10 май в Конгресния център на Международен панаир Пловдив.

Подобни новини

guchardi

официални рокли

23:33, 13.05.2019
Отговора 0
Отговор

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина