Готвят глоби за преминаващите на червено в Пловдив, уловени от камерите на светофарите

Автор: Виктория Петрова 5403
Готвят глоби за преминаващите на червено в Пловдив, уловени от камерите на светофарите

Старо предложение излиза на дневен ред. Камерите по кръстовищата в Пловдив, поставени по проекта за Центъра за управление на трафика, известен като пловдивския Биг Брадър, може да започнат да следят за нарушения. Така при преминаване на червено например, шофьорите ще бъдат наказвани на база на записите от камерите. 

Това предложение е отправено към директора на МВР - Пловдив Йордан Рогачев.

"Това е много добра идея! Обмисляме предложението и работим по него", потвърди ст. комисар Рогачев. 

Принципно в състава на Центъра за управление на трафика е заложен щат за полицейско лице. Когато през 2016 проектът за над 6 милиона беше открит, усилено се заговори за поставяне на полицейски екип в Центъра с оглед да се следи ситуацията на пътя и униформените да реагират своевременно. На дневен ред бе поставена и възможността камерите да могат да се използват за санкциониране. Тогава обаче се стигна до становището, че нормативната уредба не го позволява, тъй като камерите са общински, а не на МВР, и не отговарят на необходимите условия. 

Дали този път ще може да бъде намерена врата в закона, все още предстои да стане ясно. На фона на силно завишения трафик в града от таксиметровата гилдия бяха категорични, че ако подобно предложение успее да бъде внедрено, това значително ще намали своеволията на пътя и преминаването на червено, което от своя страна е една от основните причини за катастрофи. 

Към момента такива камери има разположени на над 60 места в Пловдив, като сред тях са едни от най-оживените кръстовища, пешеходни светофари и входно-изходни артерии. 

Центърът бе проектиран и създаден, за да се следи и модифицира трафика в града. Идеята бе светофарите да бъдат регулирани спрямо потоците от автомобили, да се дава предимство при задръствания и приоритет на градския транспорт. Наскоро обаче се оказа, че почти нищо от тази иначе идеалистична цел, не е постигнато: 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина