Месни заговезни е важен християнски празник с подвижна дата, който се празнува винаги в неделя, осем седмици преди Великден. Месни заговезни е важна дата и спрямо Великденските пости.
Трапезата на Месни заговезни задължително e в семеен кръг и се слага празнична обредна трапеза с месни ястия (обикновено кокошка или петел). Някои данни говорят за следи от древни обичаи – жертвен характер на птицата, насочен срещу активизираните в този период според народните вярвания сили на хтоноса. Заговява се месо (заговявам – ям и пия вечерта на заговезни, месни или сирни).
Седмицата след Месни заговезни – Сирна неделя, е последната, през която могат да се ядат храни, които произхождат от животни, като сирене, мляко, яйца и т.н.
В съботния ден, 9 март, срещу Месни заговезни се извършва помен в чест на мъртвите – Голяма задушница преди Великия пост.
Голяма задушница е известна още и като Месопустна задушница или Задушница преди Великия пост. Това е първата от трите големи задушници през годината.
Всяка година е на различна дата, винаги в края на февруари или началото на март, като се определя според Великденските пости – Месопустната задушница е в съботата преди Месни заговезни и точно една седмица преди началото на Великденския пост.