Големият общественик Лука Станчев става посмъртно почетен гражданин на Пловдив

Автор: Plovdiv Now 7663
Големият общественик Лука Станчев става посмъртно почетен гражданин на Пловдив

29 общински съветници са предложили удостояването на големия общественик Лука Станчев днес със звание Почетен гражданин на Пловдив посмъртно, пише PlovdivTime.bg. 

Лука Станчев завършва физика в Софийския университет и работи в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски”. Автор е на учебници и сборници със задачи по физика. Възрожденец по дух и радетел на българщината, неговата енергия е в основата на много родолюбиви дела. 

През 1996 г. възстановява пловдивския Граждански клуб, първата неправителствена организация в България, основана през 1863 г. След възстановяването му Клубът организира срещи и разговори с видни общественици и политици, инициатор на кръгли маси на различни теми.

Клубът подкрепя и реставрацията на Джумая джамия през 2009 г. и Международния семинар за историята и архитектурата й. Организатор е на множество културни прояви в Пловдив. 

Лука Станчев изведе дейността на клуба и на Балканите. В Република Северна Македония заедно с община Пловдив организира първия на Балканите „Ден на Европ и Помирението” в Битоля. В Гърция повече от 10 години Станчев популяризира българските културно-исторически пачетници в района на Преспанските езера. Там се направи панихида на гроба на Цар Самуил – първата след 1000 години, заснета от БНТ. 

Лука Станчев организира заснемането на забележителния филм на Горан Благоев „Островът на цар Самуил”. Дейността на пловдивския Граждански клуб в Турция е особено активна. Той организира и извърши реставрация след 100 години на всички 40 икони от иконостаса на Желязната църква „Св. Стефан” в Истанбул. Клубът финансира и реализира и позлатяването на купола. Това  е единственият храм в Турция с такъв купол. 

Това е само малка част от инициативите, които Лука Станчев оглави. Той даде всичките си сили и знания, за да бъдат осъществени. В Пловдив трудно ще се намери подобна организация, която понякога доминираше в благородните си и родолюбиви дейности  над официалните държавни структури, посочват мотивите си членовете на Инициативния комитет за удостояването на общественика с титлата Почетен гражданин на Пловдив.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина