Главният прокурор: Защо да сме мафия? Защото внесохме дела, а не думи, както е заветът на Левски

Автор: Plovdiv Now 5422
Главният прокурор: Защо да сме мафия? Защото внесохме дела, а не думи, както е заветът на Левски

"Тук сме защото е достигната червената линия, а с нея е застрашено върховенството на правото, от което е част независимостта на прокуратурата като част от системата на съдебната власт", това заяви в началото на днешното национално съвещание на прокурорите в страната главния прокурор Иван Гешев.

Припомняме, че съвещанието е обявено на тема "Отстояване на независимостта на българската прокуратура с оглед предотвратяване на риска от тежко нарушение на върховенството на закона съгласно чл.7 от Договора за Европейския съюз". Събранието се провежда в резиденция "Бояна" под крути мерки за сигурност и полицейска блокада на района. 

"Прокуратурата не може и няма да спре да работи", категоричен в Гешев, който допълни, че "можем да вървим бавно, но никога не вървим назад".

Събранието бе свикано по повод декларация на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет, входирана на 10 август, в която колегията се обявява против "опитите за грубо посегателство върху независимостта и доброто име на българските магистрати, нарушаването на върховенството на закона, принципа за разделението на властите и опитите за политически натиск". Това е в противовес на принципите на правовата държава, недопустими са отправените обвинения за корумпираност, посочи говорителят на главния прокурор Сийка Милева. 

Иван Гешев пък попита на каква база лежат подобни обвинение и направи бърз обзор на резултатите от работата на прокуратурата през изминалите месеци. 

"Защо да сме мафия? Защото внесохме дела, а не думи, както е заветът на Апостола на свободата - Васил Левски. Защото решихме проблема с телефонните измами? Защото намалихме с над 20% грабежите? Защото спряхме процеса България да се превърне в бунище? Защото арестувахме наркопласьори, които тровят децата ни?, пита риторично главният държавен обвинител. 

Припомняме, че от сутринта десетки униформени са преградили достъпа до "Бояна", а протестиращи, начело с председателя на "Да, България" Христо Иванов, са се събрали отпред и скандират "Оставка". 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина