Главната улица на Пловдив се събуди под охраната на полиция! Моля, стойте си вкъщи!

Автор: Виктория Петрова 35022
Главната улица на Пловдив се събуди под охраната на полиция! Моля, стойте си вкъщи!

Главната улица на Пловдив се събуди под охраната на полиция. Униформени следят дали пловдивчани спазват препоръките на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса да стоят по домовете си. Проверява се и изпълнението на заповедите към гражданите - не повече от двама възрастни да са заедно, да се спазва дистанция от поне 2 метра между хората, да не се влиза в малки обекти повече от един, да не се допускат хора по паркове и градини. Правят се и постоянни проверки на магазини, които все още работят, дали се спазват санитарно-хигиенните изисквания. 

На този етап голяма част от търговските обекти на Главната са затворени. Въпреки че според заповедта на Министъра на здравеопазването Кирил Ананиев дейността на магазините, които не са в молове, не е забранена, голяма част от търговците по главната решиха да преустановят дейност още преди дни. Единомислие по въпроса обаче няма на никое ниво. По темата вчера се разрази сериозно противоречие между властите в Пловдив в лицето областния управител Дани Каназирева, кметът на Пловдив Здравки Димитров и директорът на ОД на МВР Пловдив Йордан Рогачев. 

Разколът дойде от изявление на Каназирева, че магазините по главната могат да работят при спазване на санитарно-хигиенни изисквания, което по думите на градоначалникът и шефът на полицията може да се тълкува като директна покана към пловдивчани да излязат навън. 

Идеята на извънредното положение обаче е именно обратната - хората да прекарват минимално време извън дома си и да избягват каквито и да е контакти с хора и повърхности от външния свят. Затова Зико и Рогачев апелираха затворилите обекти да не отварят, а пловдивчани да бъдат съвестни и да стоят по домовете си. 

Всъщност част от магазините и по всички останали улици на града също се ориентираха към затваряне. От една страна търговци и продавачи не искат да имат ежедневен контакт с десетки хора, а от друга страна оборотите им са рязко занижени при вече свитото потребление на стоки извън хранителните и битовите от първа необходимост. С други думи няма нито икономическа, нито здравна логика да функционират.

Няма обаче и логика в това някой да се опитва да налага крути мерки чрез поставяне на КПП-та, забрани на паркове, градини, придвижване на групи, масови събирания, бизнеси и т.н. и в същото време тези, заради които се предприемат мерките - гражданите, да обезсмислят всичко това чрез "цакане" на системата. Днес, най-много себе си да надцакате. Охраната сега сте вие самите, а престъпникът е вирусът - от вас зависи колко хора ще се разболеят. 

И понеже от няколко дни Пловдив сякаш забрави за мерките и за това, че в Италия загиват по 900 души на ден, улиците се напълниха, а хората сякаш започнаха да наглижират коронавируса, може би е време да си спомним, че утре издъхващият без възух може да е нашата майка. 

Така че, простете за причиненото неудобството, моля стойте си вкъщи. 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина