ГЕРБ и ВМРО постигнаха съгласие за новата Конституция

Автор: Plovdiv Now 4259
ГЕРБ и ВМРО постигнаха съгласие за новата Конституция

ГЕРБ и ВМРО са постигнали съгласие в проекта за новата Конституция да бъде върнат преамбюла, който очертава основните моменти за еднонационалната държава. Това заявиха председателят на парламентарната група на ГЕРБ д-р Дарина Дариткова и депутатът от ВМРО Искрен Веселинов.

„Търсим отговор на обществените очаквания, чрез промяна на основания закон, който да даде отговор на наболелите въпроси и обществени отношения, като обсъдихме някои конкретни предложения.Първоначалният проект бе , за да имаме основа, върху която да предизвикаме останалите партии за дискусии. В момента проектът търпи правно-техническа корекции, които изглаждат някои от проблемите в първоначалните текстове”, каза д-р Дариткова. Предложението, по което и двете партии са били единодушни е, че трябва да се върне преамбюла, в който са записани основните принципи, по които функционира българската държава и нейното единствено.  Има и  принципно съгласие от ВМРО за посоката, която очертана за свикване на Велико народно събрание и процедура за нова Конституция.

Искрен Веселинов заяви, че от години ВМРО искат нова Конституция, която трябва да е по-адекватна на обществените реалности. Той изрази мнение, че ВНС е било основно искане, прио първата вълна от протеста, когато излязоха най-много хора на улицата.

„Не може да не подкрепим инициативата за ВНС и нова Конституция. Има много неща, свързани с детайли  с идеологически виждания с ВМРО, които са важни. Първото съгласие е  за връщане на преамбюла, което е единственото място се говори за еднонационална държава. Вътре трябва да има  допълнително засилена глава - Националната идентичност.  Знаем как бе приета старата Конституция - половината от хората бяха посткомунистически настроени, другата бе космополитно и така националните ценности не бяха залегнали”, каза депутатът от ВМРО. Те смятат, че законодателна инициатива от главния прокурор и съдебните съвети трябва да има само по въпроси, които касаят съдебната система. Така и при президента – само за дела, които имат отношение към изпълнението на неговите функции.

По тези въпроси вече ще се проведе публичен дебат, който трябва да стартира на 2 септември.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина