Георги Гергов подари на Митрополията своя дял от къща в Стария град

Автор: Plovdiv Now 7467
Георги Гергов подари на Митрополията своя дял от къща в Стария град

Пловдивската митрополия придоби собствеността върху една от емблематичните къщи в Стария град, разположена на върха на Джамбаз тепе. Сградата, известна като Гръцкото училище, стои на основи от близо 30 години, след като пропада инвестицията за реконструкцията й.  

Доскоро тя бе на пазара, като цената й бе около 1,5 млн. евро, а собствеността бе поделена между Георги Гергов и фамилията на Братанови. 

Пловдивската митрополия е успяла изцяло да придобие имота, като бизнесменът Георги Гергов е дарил двата етажа на недостроената от десетилетия къща, а останалата част е била изкупена от реститутите.  

Въпреки че няма официална позиция на Митрополията, Георги Гергов заяви, че средствата за закупуването на имота са били взети на кредит .

„С приватизацията на Стария Пловдив придобих и този имот, моето желание бе да го даря и да построя църква в съседство. Готов съм  да финансирам изграждането на храм, заедно с митрополията. Дарих моята част няколко месеца, след като почина баща ми, бях решил да го направя. Дал съм дума пред владиката и баща ми, че ще построя там църква, както направих в район „Западен”, каза Георги Гергов, като обясни,че в съседство има имот от 300 кв.м, който е в неговите активи, и там ще бъде направена църквата.

„Имаме всички оригинални чертежи на къщата, които сме дали на Митрополията. Ще бъде възстановена изцяло и вътрешно и външно. Не знам обаче кога ще се случи това – зависи и от владиката, и от кмета, разрешителните…. Ако не го бяхме направили тази къща, щеше да стои още 30 години така”, допълни бизнесменът.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина