Ген. Мутафчийски: Подкрепяме фазите на отпускане на мерките, оценяваме рисковете по 9-бална система

Автор: Plovdiv Now 4671
Ген. Мутафчийски: Подкрепяме фазите на отпускане на мерките, оценяваме рисковете по 9-бална система

Подкрепяме заповедта на министъра на здравеопазването относно мерки и степените на тяхното отпускане, каза проф. ген. Венцислав Мутафчийски на брифинга на Щаба днес. 

Вече има модел, който оценява рисковете по 9-бална система. 

"Според индекса на риск от 1 до 9 - 1 е да отвориш писмо от пощата, а 9 е да отидеш на бар. В деветките влизат религиозни събития над 500 души. В Южна Корея имаше такъв пример на избухване на заразата. Следващите по опасност са ресторанти, фитнеси, не мога да разбера каква разлика правят американците между бюфет и ресторант и то става дума за настаняване във вътрешни помещения. Те имат индекс на опасност 3 - колкото къмпинг и игра на голф. Футболните мачове и спортовете са между 6-7. Знаете, че почти не остана заразен футболист. Ако те са намират в средата на индекса, то публиката се намира твърдо в 8-ма степен", обясни генерал Мутафчийски. 

По думите на председателя на щаба у нас е "налучкан" правилно този рисков модел при налагането и разхлабването на мерките. 

"Как се определиха мерките у нас? Ние никога не сме претендирали за изчерпателност. Обществото не може да функционира без да има място, от където да купи храна и неща от първа необходимост. Магазините са с индекс 4 за опасност, а малките магазини са с индекс 3. Когато се спазва определения брой на посетители, може рязко да спадне процентът на зараза. Ние налучкахме точно най-опасните места за разпространение на зараза - училища, детски градини и ясли, големите молове и баровете и ресторантите. Заболеваемостта намаля доста по-бавно, от колкото очаквахме. Смъртността още по-бавно. Въпреки това в момента има един чудесен резултат", посочи генералът.

Той даде пример, че има елементарни начини за ограничаване на броя посетители - с листчета с номера, които свършвайки дават лимит на влизащите и дори вместо с листчета с определен брой орехи на пример. 

Председателят на НОЩ категорично подкрепи последните решения на министъра на здравеопазването, които включват разрешаване за присъствено обучение в училище, а ресторантите е предвидено да отворят чак на 1 март. 

"Когато се обсъждаше разхлабването на мерките, най-човешките доводи са тези, свързани с образованието и здравеопазването. Спирането на плановите операции създаваше не просто неудобства, а можеше да коства живот. В момента болниците са пълни с хора, които не са болни от ковид-19. По отношение на образованието - началните класове нямат никакъв шанс за качествено дистанционно обучение. Нямат навици, уморяват се, дори е противопоказно за здравето им да прекарват толкова време пред мониторите. Ние трябваше да жертваме нещо друго, за да може децата ни да се обучават", посочи ген. Мутафчийски. 

Източник: trafficnews.bg

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина