Ген. Мутафчийски: Можем да вдигнем полева болница в Панаира в Пловдив

Автор: Plovdiv Now 7428
Ген. Мутафчийски: Можем да вдигнем полева болница в Панаира в Пловдив

ВМА следи състоянието на 49 пациенти с коронавирус, поставени под карантина по домовете им, чрез дистанционна телекомуникационна връзка. Това заяви ген. Венцислав Мутафчийски по време на редовния брифинг. "Визитации по телефона" от днес предлагат лекарите и от Пирогов, като предстои подходът да бъде възприет и от медиците в Александровска болница.

Той коментира и новите случаи в Пещера - трима от тях са лекари в болницата, а един - контактен на първия пациент, диагностициран с вируса. Според последните данни, седемте деца, диагностицирани с коронавирус, са в добро състояние. По-тежко е състоянието само на едно от тях, което е с едностранна пневмония. Четиригодишното дете е настанено в Инфекциозна болница, заедно с майка си. 

Малчуганите от село Василовци пък изобщо не са имали клинична проява на коронавирус. Последните двама малки пациенти са настанени в болница заедно с родителите си. 

"Те са в изключително бодро състояние. Случайно бях там докато взимаха проби, а те тичаха из алеята. Бащата ми обясни, че майката е болна и те идват да се тестват. Децата оправдават тенденцията, че прекарват болестта по-леко", разказа той.

Мутафчийски заяви още, че двете панаирни палати в Пловдив, чиято плащ е предложил Георги Гергов за полеви болници, могат да бъдат превърнати в такива при нужда. 

"Вчера имах разговор с Явор Матеев, който направи оглед на палатата и ми предаде с точност нейните параметри, за да видим дали можем да разчитаме на това. Имаме готовност", каза той. 

По-рано днес от щаба са отправили призив и призив, след като бе завършен ремонтът на Столичната инфекциозна болница.

"С оглед това, че кадрите вече са кът, призовахме да се отзоват хора, които са пенсионирани медицински и други сестри, доброволци и студенти по медицина, за да може болницата да се приведе в „бойно” състояние", апелира гетералът. 

"Учудих се от коментари, че капацитетът на леглата в София бил изчерпан. В София има над 15 000 легла. Това, че в момента във ВМА, Пирогов и Александровска и Инфекциозна има пациенти с коронавирус, не означава че легловата база е изчерпана. Ние наблюдаваме тенденцията – след като на ден във ВМА и Пирогов се преглеждат над 120 лица със съмнения за коронавирус, а предишната седмица броят им беше по 40, това е тенденция, която ние отчитаме", допълни той. 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина