Ген. Мутафчийски: Да, имаме покачване на заболеваемостта, никой не е отричал този факт

Автор: Plovdiv Now 5409
Ген. Мутафчийски: Да, имаме покачване на заболеваемостта, никой не е отричал този факт

Броят на заразените у нас продължава да се покачва. Това потвърди началникът на щаба ген. Венцислав Мутафчийски. Няма данни за дифузно развитие на заболеваемостта, все още става въпрос за отделни хора, които са предизвикали огнища, като те са овладени.

„Да, имаме покачване на заболеваемостта, никой не е отричал този факт. Въпреки, че има такива, които твърдят, че няма коронавирус в България. Все още системата може да се справи. Разпускането на мерките разчита и на гражданите и тяхната съвест, които трябва да продължат да носят маски в магазините , градския транспорт и останалите обозначени места“, коментира генералът.

Мутафчийски също така заяви, че се наблюдава нарушаване на мерките, но се надява съответните органи да си свършат работата.

„Призоваваме хората сами да смислят за здравето си, а не някой да ги кара на сила.  Има хиляди магазини и ние не можем да следим всеки един от тях“, отговориха още от щаба.

Към момента няма да бъдат затягани мерките относно възрастните хора.

„В редица държави има забрани за излизане на възрастни хора, само разбирате какъв ще бъде отзвукът, ако при нас се въведе подобна забрана. Затова и разчитаме към момента са на вербални мерки“, каза Мутафчийски.

Въпреки големият брой на заразени в Пирогов, това не пречи на работата на болницата, увери директорът проф. Балтов.

„До момента са 48 заразените в „Пирогов“, като от тях общо 7 са излекуваните. Очакваме тази седмица да мине карантината на още хора, които бяха от първата вълна заразени. 4 в момента са на лечение в Пирогов в средно тежко състояние. По никакъв начин не затруднява работата ни, направили сме така, че половината ни персонал са в отпуска и изчакват, ако има нужда да запълнят липси“, заяви Мутафчийски.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина