Гъбари от Пловдив отбелязват бум на гъби след обилните дъждове през юни

Автор: Милен Ангелов 16367
Гъбари от Пловдив отбелязват бум на гъби след обилните дъждове през юни

Обилните валежи през последните седмици оказаха своето благодатно влияние върху диворастящите растения. Гъбари от региона на Пловдив се похвалиха, че климатът, влагата и благоприятните температури са допринеслихвалят за бума на най-различни видове гъби. За региона на Пловдив, ако визираме горите в Родопите най-разпространената гъба си остава манатарката. Тя се открива на почти всяка горска поляна, измежду сенчестите места и около дърветата и е достъпна за всеки запален гъбар.

Ценителите вече се хвалят с различни по големина екземпляри, а някои вече берат по десетки килограми. В този период на годината манатарката се среща най-често на надморска височина до около 400-500 метра. По-рядко може да се намери и в планински области на около 1000 метра на по-слънчеви терени.



По данни на изкупвателните пунктове в региона средно цената на прясно набраната манатарка може да се намери между 6 и 10 лева за килограм. Сред другите видове популярни гъби са още шумарката, която е с цена около 4 лева, и боровата гъба - 10 лева. В сравнение с предишни години през тази цените са с около лев-два по-ниски.

И все пак е добре любителите гъбари да имат предвид опасността да се обърка ядливата гъба с отровната. Не са малко случаите, особено през лятото, на гъбни натравяния, алармират инфекционисти. Отровните гъби могат да предизвикат от леки гастроинтестинални неразположения до тежки животозастрашаващи състояния. В България най-опасни са червената, бялата и зелената мухоморка, дяволската гъба и пурпурночервената манатарка. Бялата и зелената мухоморка са двойници на печурките, а пурпурночервената манатарка и дяволската гъба – на манатарката.

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина