Предлагаме ви рецепта за фритата със сирене и лук, чудесно ястие, което можем да приготвим и на Сирни заговезни, които ще празнуваме в неделя, преди началото на Великденския пост.
Продукти:
яйца - 6 броя
сирене - 1 ч.ч. натрошено
праз - 1 стрък
див лук - 1/2 връзка
прясно мляко - 150 мл
брашно - 2 с.л. царевично
сметана - 140 мл нискомаслена
сирене - 50 г настъргано Пармезан или Грюер
зехтин - 2 с.л.
Приготвяне:
Загрейте няколко с.л. зехтин в тиган с незалепващо покритие и запържете ситно скълцания праз. Оставете го настрана да се охлади.
Отделно разбъркайте царевичното брашно с част от млякото. Разбъркайте и добавете останалото мляко, яйцата и сметаната.
Подправете сместа със сол и черен пипер и разбийте добре. Накрая прибавете настъргания Пармезан или Грюер - може и обикновен кашкавал и натрошеното едро сирене.
Сипете сместа в тавичка, застлана с хартия за печене, сипете запържения праз и едро нарязаните стръкчета див лук. Объркайте внимателно и леко.
Сложете фритатата да се пече в предварително загряна на около 220 градуса фурна за 25-30 минути или докато се стегне и добие златист цвят. Поднесете фритатата със сирене и лук леко охладена и нарязана на парчета.