Фонтанът с пеликаните и Общината в Пловдив грейват в зелено в деня на донорството и трансплантацията

Автор: Plovdiv Now 4707
Фонтанът с пеликаните и Общината в Пловдив грейват в зелено в деня на донорството и трансплантацията

Пловдив ще отбележи Европейския ден на донорството и трансплантацията - 10 октомври. Фонтанът с пеликаните на площад „Стефан Стамболов“ и сградата на Общината ще бъдат осветени в зелено в 20,00 часа.

Това ще се случи и с Националния дворец на културата в София, Щаба на Военноморските сили във Варна, Параклиса мавзолей „Св. Георги Победоносец“ в Плевен, крепостта „Царевец“ във Велико Търново и сградите на общини Русе и Бургас.

Целта на отбелязването на този ден е да се насърчи обществения дебат и да се повиши осведомеността за донорството на органи, тъкани и клетки като начин за подобряване и спасяване на човешкия живот. Европейският ден на донорството и трансплантацията е възможност да се почетат всички донори на органи и техните семейства, както и да се благодари на медицинските специалисти по донорство и трансплантация, които помагат да се спасят животи и да се подобри качеството на живот на много хора.

Тази година, заради пандемичната ситуация, която засяга всички страни по света, и несигурността, свързана с организирането на големи публични събития през следващите месеци, Съветът на Европа препоръчва отбелязването на Европейския ден на донорството и трансплантацията да се провежда предимно онлайн. Ето защо събитията, които организира  Изпълнителна агенция „Медицински надзор“, са на открито и при спазване на противоепидемичните мерки.

В периода 12 – 16 октомври като инициатива по Националната програма за насърчаване на донорството и подпомагане на трансплантацията в Република България 2019 - 2023 г., доброволци на Български младежки Червен кръст ще раздават информационни материали за донорството и трансплантацията в десет български града.

В Пловдив това ще стане на 12 и 15 октомври, от 13.00 до 14.30 часа, пред „Виенски павилион“ в Цар Симеонова градина.

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина