Фолклорът среща джаза в новия проект на Теодосий Спасов “Вяра“

Автор: Plovdiv Now 4856
Фолклорът среща джаза в новия проект на Теодосий Спасов “Вяра“

Фолклорът среща джаза в проекта на Теодосий Спасов, който носи името „Вяра“. За първи път на една сцена заедно застават джаз музикантите Мирослав Турийски – пиано, Николай Карагеоргиев – китара, Александър Леков – бас китара, Начо Господинов – ударни и фолклорните изпълнители Пейо Пеев – гъдулка, Иван Георгиев – гайда, Християн Цвятков – китара, Генадий Рашков – тъпан.

Концертът е на 25 април от 17:00 ч. в Концертна зала на АМТИИ – Пловдив и е с ВХОД СВОБОДЕН !

Повече за проекта и какво ни очаква в предстоящия концерт, разказва самият Теодосий Спасов:

„Преди години също бях събрал две групи – фолклорна и джазова, с които работех по онова време. От това издание дори има и диск „Вяра“, посветен на феномена Вера Кoчовска. Този път групата е по-голяма. От 10 години работя с Фолк квинтета, от 8 – с джазовата формация, а аз съм обединяващата фигура между тях. И за двете групи има нови пиеси, които да разучат, дори и за мен има една-две. Интересното е, че колеги от фолклорната група имат интерес към джаза и обратно, от джазовата група към фолклора. Всички музиканти поотделно са едни от водещите в момента, всеки от тях е израснал в свиренето си, има своя опит и ще бъде истинско удоволствие за публиката да ги види на една сцена. Това ще бъде една вълнуваща приятелска среща, вид общуване, в което всеки ще изрази своята музикална гледна точка. Ще изсвирим и две нови пиеси: „Граовско хоро“ и „Ново хоро“, които се родиха на турнето с Фолк квинтета в Америка в началото на миналата година.“

Програмата е една невероятна смес от фолклор и джаз, от ярки музикантски индивидуалности и изрядна ансамбловост, израз на творческо единение във великолепни композиции и изпълнения, които даряват истинска естетическа радост и удовлетворение. Митичното, необозримото, невъзможното, неочакваното се превръща в звукова реалност. Дори в подчертано фолклорни пиеси неговите неочаквани закачки и музикални ходове изненадват и смайват с богатото си въображение и невероятното "прескачане" от жанр в жанр. Доставя му удоволствие буквално да жонглира с тях. Доставя му удоволствие да "играе" със своя кавал. И въвлича всички в тази игра - и музикантите, и нас слушателите.

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина