Австрийският културен павилион FLUCA показва отличените проекти за остров Адата

Автор: Plovdiv Now 3473
Австрийският културен павилион FLUCA показва отличените проекти за остров Адата

FLUCA - Австрийски културен павилион е проект на Австрийско посолство София и Фондация Отворени изкуства, Пловдив, подкрепен от Общинска фондация Пловдив 2019 и Федералното канцлерство на Република Австрия. Артистичен директор на FLUCA е Борис Костадинов - куратор базиран във Виена и Берлин.

FLUCA е част от официалната програма на Пловдив - Европейска столица на културата 2019.

През юли FLUCA - Австрийски културен павилион беше сцена на прожекции, партита и пърформанси със специален гост австрийската кураторка Урсула Мария Пробст, която представи два свои проекта. Август за огледалната кутия поставя акцент върху прожекции на видео произведения, сред които Дигитални приказки - програма на Leo Kuelbs Collection и специална селекция от филми, създадени в майсторския клас на Георги Дюлгеров.

Програмата на FLUCA започнa на 1-ви август от 20:00 ч. с видео селекцията Дигитални приказки, съставена от международния куратор Лео Куелбс. Десетте видеа са разултат от три проекта, вдъхновени от колекцията Германски народни приказки, събирани в началото на 19-ти век от Ксавие Фон Шонверт. За целта артисти от няколко различни култури бяха помолени да направят свой прочит на приказките през интернационалната дигитална перспектива на 21-ви век. Посланието на видео селекцията е хората да се свържат през времето, парадигмите и границите.

На 29-ти август от 20:00 ч.  FLUCA ще представи ADATA AiR, проект на Пловдив 2019 - Европейска столица на културата. Резидентната програма ADATA AiR стартира с отворена покана в края на 2017 г., насочена към артисти от Европа, на които е предоставена възможност за творчески престой в Пловдив, както и условия за диалог и обмен между местната артистична общност с гостуващи артисти, архитекти, дизайнери и др. По време на престоя си през 2018 г. резидентите имаха възможност да разработят нови проекти за остров Адата, а някои от отличените проекти ще бъдат презентирани в Aвстрийския културен павилион.

Програмата за месеца ще завърши на 30-ти август от 20:00 ч. с Бунтовни кадри - видео презентация на Анна Цее (Виена - Санкт Петербург) и Ив Тошайн (Виена - София). Двете художнички често работят в тандем и разглеждат горещи проблеми свързани с политиката, кризите на обществата и съвременните форми на феминизма. През 2012 година те избират името FXXXi̶s̶m̶  за своя колектив.

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина