Физиотерапевт назова упражненията в борбата с високото кръвно

Автор: Plovdiv Now 1140
Физиотерапевт назова упражненията в борбата с високото кръвно

Физиотерапевт специалист по сърдечна рехабилитация сподели кои са най-ефективните видове упражнения в борбата с кръвното налягане и сърдечно здраве. Хелън Александър препоръча, че тренировките за сила, използвайки само телесното тегло, могат да бъдат от огромна полза.
 
„Започнете с преминаване от седнало положение към изправяне от стол, след това преминете към правене на клякания или преси срещу стената. Също мини клякания и повдигане на прасци, като използвате облегалката на стола за стабилност,“ каза тя.

Физиологът обаче предупреди: „Всеки трябва да прави някаква форма на силова тренировка, но ако имате определени сърдечни заболявания, като сърдечна недостатъчност, или наскоро сте претърпели операция, ще трябва постепенно да изградите силата си.“

Нейният съвет включва различни начини за модифициране на упражненията, за да отговарят на конкретното състояние. Тя подчерта важността на правилното дишане по време на тренировки, насочени към понижаване на кръвното налягане, предупреждавайки, че задържането на дъха ви може да повиши кръвното ви налягане.

„Ако не можете да дишате и говорите нормално, докато правите силова тренировка, това предполага, че товарът, който вдигате, е твърде тежък.“ За скорошни пациенти със сърдечна операция тя посъветва да не вдигат нищо по-тежко от „наполовина пълен чайник“ и препоръча лактите да се държат близо до тялото, за да се облекчи напрежението на гръдния мускул.

Тя предлага упражнения, насочени към симптоматичните мускули, като заяви: „Укрепването на мускулите означава, че ръцете и краката ще работят повече и това ще отнеме напрежение от сърцето ви.“
 
Експертът препоръчва силови тренировки 2 до 3 пъти седмично, позволявайки един ден почивка между сесиите, и каза: „Започнете с упражнение, което можете да повторите 10 до 12 пъти, като последните няколко повторения започват да се чувстват малко предизвикателни. Ако можете, направете два до три серии от тези 10-12 повторения."

Превод: GlasNews.bg

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина