Филм за потомците на спасените евреи със световна премиера в Пловдив

Автор: Plovdiv Now 12012
Филм за потомците на спасените евреи със световна премиера в Пловдив

Световната премиера на документалния филм „Следващото поколение“ с главни герои - значими израелски личности, наследници на спасени български евреи ще се състои в Пловдив – една от двете Европейски столици на културата през 2019 година. „Следващото поколение” е филм, за хуманността, който ни напомня, че преди националната идентичност и етническата принадлежност, ние сме човеци. И че опазването на човешкия живот е най-висша ценност.

Това е филм, който чрез спомени за страшното историческо минало, представя героизма и каузата на българите, които съумяват да спасят българските евреи. И да дадат шанс за бъдеще на следващите поколения. Но, „Следващото поколение” не е исторически филм, а съкровен разказ на потомците на Спасените, които търсят корените, миналото и спасителите си именно в България.

Пълнометражният документален филм „Следващото поколение“ на режисьорите Ния Александрова и Айелет Хелер съхранява националната ни и европейска историческа памет, като разкрива неразказаните лични и много емоционални истории на две спасени еврейски семейства, чиито корени тръгват от България. „Следващото поколение“ е пряко свързан с Пловдив. Негови главни герои са генерал-лейтенант Габриел Ешкенази, началник на Генералния щаб на Израелските отбранителни сили от 2007 до 2011 г., и израелската телевизионна звезда Ошрат Котлер, които са потомци на известни фамилии от града и региона.

Лентата е заснета в Израел и България и чрез емоционалното пътуване на героите назад към корените проследява не просто изключителната история на спасяването и биографиите на двете семейства, но и личните чувства и емоции на героите в тяхното търсене на отговори за миналото и настоящето.

„Как е успял този народ да направи тиха революция срещу хитлеристите?“, се пита Ошрат Котлер. А генерал Ешкенази добавя: „Тази история трябва да бъде разказана на бъдещите поколения. Да знаят, че в най-зловещото време за Европа е имало и други хора - човешки същества! Имало е един малък български народ, заради който днес ние съществуваме. Ако не бяха те -  нас нямаше да ни има!“ 

„Следващото поколение” се посвещава и на 70-годишнината от „Голямата Алия” - имиграцията в Израел на 45 000 български евреи от 50 000 еврейска общност на България. Проектът е част от програмата „Пловдив – Европейска столица на културата“.

 Генерал-лейтенант Габриел Ешкенази и Ошрат Котлер ще бъдат официални гости на световната премиера на „Следващото поколение” в Пловдив, която ще се състои на 23 октомври /сряда/ 2019 г.  в 20:30 часа в  Lucky Дом на киното, ул. Гладстон 1, Пловдив.

Режисьори: Ния Александрова и Айелет Хелер

По идея на: Яков Джераси, Цафрир Кохановски и Димитър Гочев

Продуценти: Цафрир Кохановски, Димитър Гочев и Яков Джераси

Филмът е реализиран с подкрепата на: Фондация „Пловдив 2019“ – Европейска столица на културата,  Канал 8, Израел,  Ционистка федерация на България,  Международна фондация България и други.

Подобни новини

Мира и Сами Гал - Панижел

И ние сме част от тези 45000 евреи от България , които бяха спасени от българския народ. Мира , родена в Марсилия , от майка родена в Гърция , която се преселва в Франция с родителите си към 1930 г. , и от баща Хаим- български евреин от Кюстердил. Мира ,родена в 1937 г. , е докарана в Кюстендил в 1938 г. и така се спасява от холокоста , в който избиват цялото й семейство останало в Франция. Пък Сами е роден в Пловдив в 1933 г. и напуска България в 1949 г. за да се върне в 1998 г . и като изпълнителен директор и да адаптира Софийските Хали и да построи Бритарското и Европейското посолства в София. Странни истории !?!

08:50, 27.10.2019
Отговора 0
Отговор

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина