Федерацията по кану-каяк обясни случая със Станилия Стаменова на пресконференция

Автор: Plovdiv Now 9666
Федерацията по кану-каяк обясни случая със Станилия Стаменова на пресконференция

Българската федерацията по кану-каяк даде пресконференция за случая със Станилия Стаменова. На брифинга участваха председателят на федерацията и бивш треньор на Станилия - Николай Бухалов, от федерацията присъстваха още Станислав Стоичков, Деян Бонев, Дамян Дамянов, Евелина Петрова, Емил Младенов и председателят на клуба на Станилия СКК "Тракия" Петър Мерков.

Николай Бухалов - председател на федерацията по кану-каяк, бивш треньор на Станилия Стаменова

"Аз от моя страна мога да кажа, че това е безпрецедентен случай. Тя беше в труден период, взех я с мен и постигнахме най-големите победи като неин треньор. Винаги сме имали проблеми с подписване на договор с нейни треньори. В момента тя няма треньор и не може да води подготовка. Искам да благодаря на министерството, че е осигурило средства за подготовката на Станилия, но на този етап няма подписан договор с нов треньор. Няма как Станилия да провежда подготовка без треньор. Нещата в спорта се промениха много. Имаше подписан договор с Нина Мекерешка. Във федерацията не е постъпил отчет на треньора. Не смятам, че по този начин може да се постигнат резултати, за които Станилия твърди. Федерацията винаги е помагала състезателите да се подготвят. Тя е била на два лагера на Белмакен и два лагера в Кърджали. Не се е готвила само в Пловдив през 2015, когато стана световна шампионка. В годините е правено най-доброто Станилия да успее. Една световна титла не се постига от сам човек. Не можем да и намерим треньор. Дори след като ние се разделихме съм бил готов да помогна. Обидно е всичко това, което става. Ние помогнахме тя да бъде такъв състезател. Това не е коректно към нас. Ние винаги сме готови да седнем на масата да подпишем договор и тя да се подготвя. Никой не иска да пречи. Тя има шансове и ще й помогнем, но тя трябва да подпише договор. Федерацията носи отговорност. Ако стане инцидент, защото тя е без треньор, ние ще сме виновни".

Дамян Дамянов - треньор, член на УС на федерацията

"Тя ще се бори за едно място от 22 спортистки на олимпийската квалификация. На Станилия Стаменова мястото е във водата и да тренира. Коя е причината да не иска никой да и бъде треньор? Записана е централизирана подготовка. Нямаме интерес да пречим на никой. Един от най-успелите спортове в историята на българския спорт е кану-каякът. Тези лодки, които са предоставени на клуба, са на федерацията. Клуб "Тракия" е дал тяхна лодка, с която да тренира. Мен ме боли да говорим, но трябва да се кажат истини, които тежат. Ние имаме перфектни отношения с Министерството на спорта. Чакаме първия превод за месец януари от министерството към федерацията. Помолих Петър Мерков той да бъде с нея на тренировките, за да не стане нещо на Гребната база. Ако се обърнеш, не можеш да излезеш сега в зимния период. Помолих треньора на каяка да бъде със Станилия на лагера в Кърджали".

Петър Мерков - председател на СКК "Тракия"

"До края на декември 2020 тя си получи парите от клуба. Всичко това, което го казва, е подигравка за нас. Тя пет години израстна пред мен. От 2015-а съм член на УС на клуба и от миналата година съм председател. От 4 до 14 януари тя се готви с лодка на нашия клуб. За нея са отворени вратите и тя има ключове за зали и хангар и има достъп навсякъде. Всичко това, което казва е един фалш. Ръката и е подадена, стоя зад нея. Лично и казах, че ще отидем да търсим спонсори. Знаете колко е тежка годината. Станилия сама си вреди". 

"Желанието на Нина Мекерешка да й бъде треньор, е на Станилия. На края на сезон 2020 треньорката не искаше да работи със Станилия. Нейното участие не е константна величина, защото тя няма спечелена квота. Ако нейната цел е да успее, тя трябва да загърби егото си и да направи всичко възможно да вземе желаната квота. За всеки неин казус е имало решение", добавиха още от федерацията.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина