Федералните здравни власти в САЩ одобриха тест, който дава резултати за по-малко от 15 минути

Автор: Plovdiv Now 4488
Федералните здравни власти в САЩ одобриха тест, който дава резултати за по-малко от 15 минути

Федералните здравни власти в САЩ одобриха коронавирусен тест, който може да даде резултати за по-малко от 15 минути, използвайки същата технология, която дава възможност за някои бързи тестове за грип.

Вицепрезидентът Майк Пенс  изпробва технологията на брифинг в четвъртък, новият диагностичен тест може да ускори тестването в Съединените щати, като позволи бързи резултати в лекарските кабинети. Но недостигът на  оборудване, използвано за събиране на проби на пациента, като маски и тампони, може да притъпи действието му, съобщава CNN.

Американската агенция по храните и лекарствата разреши теста за спешна употреба, сигнализирайки, че федералните регулатори са удовлетворени от данните за валидиране на теста и смятат, че ползите му надвишават всички рискове – възможност за фалшиви положителни резултати или фалшиви негативи.

Производителят на теста, Abbott Laboratories, заяви, че очаква да предостави 50 000 теста на ден в началото на следващата седмица. Технологията на теста търси гени, които присъстват във вируса, подобно на PCR (полимеразна верижна реакция) тестове, които вече са на пазара.

Според Abbott платформата може да бъде използвана, "където тестът е най-необходим."

Миналата седмица федералните здравни власти  разрешиха поредния бърз тест от компанията за молекулярна диагностика Cepheid, който дава резултати за около 45 минути. Повечето лабораторни изследвания за коронавирус отнемат от няколко часа до дни, за да получат резултати.

Американските центрове за контрол и превенция на заболяванията във вторник издадоха указания, които позволяват на пациенти да взимат сами проби от носа в здравните заведения, което може да намали количеството защитно оборудване, необходимо за здравните работници. 

Но на някои места, като Ню Йорк, здравните служители казват, че пациентите с коронавирусно заболяване трябва да останат у дома, казвайки, че това е "по-безопасно за пациентите и здравните работници" и не променя лечението, което пациентите получават.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина