Фалшиви маски заливат търговската мрежа у нас

Автор: Plovdiv Now 2154
Фалшиви маски заливат търговската мрежа у нас

При проверка на инспекторите от Главна дирекция "Надзор на пазара" е установено, че в търговската мрежа у нас се продават на 100 вида фалшиви маски. Инженер Вася Миланова от Агенцията по метрологичен и технически надзор обясни, че са направили месечна проверка на маските с класна защита КN95 и KN100. Те са произведени по един китайски стандарт GB 26 26 ОТ 2006 година.

Насочеността към тези маски беше нарочна, защото получихме много сигнали от Европейската комисия и от системата за бърз обмен на информация за опасни стоки между държавите членки, че голяма част от тези маски не отговарят на изискванията, обясни инженер Миланова в ефира на БНТ.

Маските, които отговарят на изискванията, трябва да имат задължително СЕ маркировка за съответствие и до маркировката да има един номер, който е номерът на нотифицираното лице, което е изпитало маските за респираторна защита. Отделно на маските трябва да има и N-стандарт, европейския, който и ние като държава членка ползваме. Този стандарт определя тези маски с три нива на защита, заяви Миланова.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини

Изпрати новина