“Фабрика Кино – Пътуване във времето” ви кани днес на #КИНО в ПЛОВДИВ

Автор: Plovdiv Now 3793
“Фабрика Кино – Пътуване във времето” ви кани днес на #КИНО в ПЛОВДИВ

През 2019 година няма по-подходяща дестинация за това от ПЛОВДИВ – една от европейските столици на културата. Проектът „Фабрика Кино – Пътуване във Времето” представя съвременни вдъхновяващи филми от цял свят, творби на игралното и документално кино в максимално широк спектър от истории, които ни правят съпричастни към проблемите на днешния ден и отварят нашите хоризонти, умове и сърца!

В програмата през март и април 2019 са включени филми за природата, за миналото, настоящето и бъдещето ни – политиките на нашия живот, филми за ежедневието ни – мода, храна и всичко, което ни вдъхновява.

А ето ги и акцентите от априлската програма на фестивал:

07.04 (неделя) от 18:30 в LUCKY Дом на киното

"ПЕЩЕРАТА НА ЗАБРАВЕНИТЕ СЪНИЩА"

Филмът има премиера на фестивала в Торонто през 2010 година и от тогава печели множество награди за документален филм. Режисьорът на филма Вернер Херцог е бил допуснат със специално разрешение до пещерата Шове във Франция, за да заснеме скалните рисунки, които показват, че тя е била обитавана преди повече от 30 000 години. Снимачната техника е изработена ръчно конкретно за целите да се заснемат рисунките в 3D и продукцията на филма да не навреди по никакъв начин на хилядолетната находка. „Пещерата на забравените сънища“ е филм, който потапя зрителите в недрата на земята и ни напомня за силната връзка с природата, преди възникването на градовете.

 11.04 (четвъртък) от 21:00 в LUCKY Дом на киното

"СВИДЕТЕЛИТЕ НА ПУТИН"

Да се върнем в последния ден на 1999 г., когато бившият шеф на КГБ, министър-председателят Владимир Путин, става президент на Русия. Новият филм на известния документалист Виталий Мански ни показва и други протагонисти, включително Михаил Горбачов и Борис Елцин, който избира амбициозния 47-годишен Путин за свой заместник. Роденият в Украйна Мански изгражда филма си от изказвания на свидетели на събитията, които се случват след този съдбовен декемврийски ден. Ден, който вероятно е най-важният момент за руската история за XXI в. Режисьорът заснема филма през личната си перспектива и уникалния си дългогодишен опит на мъж, разделян от ешелоните на властта само от камерата.

 12.04 (петък) от 18:30 в LUCKY Дом на киното

КАТЕДРАЛИ НА КУЛТУРАТА 3D

„Ако сградите можеха да говорят, какво биха казали за нас?” Катедрали на културата предлага шест изненадващи отговора. Този 3D проект, посветен на „душата” на сградите, позволява на шест иконични и много различни постройки да говорят сами за себе си, изследвайки човешкия живот през неподвижната перспектива на създадените от хората структури. Филмът се състои от визуалните стилове и художествения подход на шестима уважавани кинотворци. Те ни показват, че сградите са материален израз на човешката мисъл и действие: Берлинската филхармония е икона на модернизма, Националната библиотека на Русия е царство на мисълта, затворът „Halden” е най-хуманният затвор в света, „Salk Institute” е институт за значими научни открития, операта в Осло е футуристична симбиоза на изкуството и живота, център „Pompidou” е машина за модерна култура. Катедрали на културата изследва начина, по който всяка от тези забележителности отразява културата ни и пази колективната ни памет.

 13.04 (събота) от 18:00 в LUCKY Дом на киното

КРИЛЕ НА ЖЕЛАНИЕТО

Емблематичният филм „Криле на желанието“ (Der Himmel über Berlin) носи награда на Вим Вендерс за най-добър режисьор през 1987 на филмовия фестивал в Кан. През черно-белите кадри, които са своеобразен начин на режисьора да ни покаже как ангелите преживяват нашия свят, Дамиел (Бруно Ганц) и Касиел (Ото Сандер) наблюдават човешкото ежедневие и дори си водят подробни записки. Този подход към кадрите ги превръща във визуален документ, обхващащ тогавашния облик и нрави на Берлин, преди да се превърне в популярна дестинация за артисти и хипстъри.

 "Фабрика Кино - Пътуване във Времето" е част от пъстрата палитра със събития, чиято цел е популяризиране на ПЛОВДИВ – европейска столица на културата за 2019 година като интригуваща и предизвикателна културна дестинация.

Очаквайте останалите любопитни заглавия и забележителни гости - ВХОД  С В О Б О Д Е Н  за всички посетители.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина