Ежедневната консумация на нахут подпомага сърцето и метаболизма

Автор: Plovdiv Now 1083
Ежедневната консумация на нахут подпомага сърцето и метаболизма

Ежедневната консумация на една чаша нахут може значително да понижи нивата на холестерол, показват нови данни, представени на конференцията NUTRITION 2025 в Орландо. 12-седмично изследване на екип от Илинойския технологичен институт (Illinois Institute of Technology) проследява ефекта от включването на нахут или черен боб в храненето на 72 възрастни с предиабет.

Участниците били разпределени в три групи – с включен нахут в менюто, с черен боб или с ориз (контролна група). Кръвни проби били взети в началото, на шестата и на дванадесетата седмица, за да се измерят промените в холестерол, възпаление и кръвна захар.

Резултатите показват, че само нахутът води до осезаемо понижаване на общия холестерол – от средно 200,4 на 185,8 mg/dL след 12 седмици. При черния боб не се наблюдавали подобни ефекти върху холестерола. И двате бобови култури обаче оказали влияние върху възпалението, но по различен начин. Нахутът понижил значимо нивата на маркера hs-CRP след шест седмици, но ефектът отслабнал до края на периода, макар да останал по-нисък от изходните стойности. Черният боб, от своя страна, не променил холестерола, но успял да намали възпалението. Това предполага, че различните им хранителни и биоактивни съставки могат да обуславят специфични ползи.

Учените изследват фенолните съединения и метаболитните профили на двата вида бобови култури, за да определят кои компоненти носят тези ефекти. И нахутът, и черният боб са богати на фибри, растителен протеин и биоактивни вещества, и са лесни за включване в ежедневното хранене – в проучването са използвани консервирани варианти, без специални инструкции за приготвяне. Макар да не се установили промени в кръвната захар, изследователите продължават анализите за регулацията на глюкозата и влиянието върху чревния микробиом. Целта е да се открият механизми, свързващи храненето, микробиома и превенцията на хронични заболявания. 

С повече подробности

Анализът на метаболитните профили показва, че редовната консумация на нахут води до специфични промени в циркулиращите липиди, аминокиселини и вторични метаболити, които могат да обяснят наблюдаваното понижение на холестерола и маркерите на възпаление. В сравнение с контролната група (ориз), участниците, приемали нахут, показват увеличени нива на определени фосфолипиди, свързани с по-добра мембранна функция и липиден транспорт, както и намалени концентрации на про-възпалителни липидни медиатори. Черният боб също предизвиква метаболитни промени, но с различен профил – по-скоро свързан с антиоксидантни пътища и метаболизъм на фенолни съединения.

Проучването подчертава, че ефектите от различните бобови култури не са напълно взаимозаменяеми и могат да зависят от уникалния им състав на биоактивни вещества. Използването на консервиран нахут и боб в реални хранителни условия показва, че дори без специална подготовка или контролирана диета, е възможно да се постигнат значими промени в биомаркерите, пише puls.bg. Авторите предполагат, че комбинацията от разтворими фибри, специфични аминокиселини и фитохимикали в нахута е ключова за едновременното подобряване на липидния профил и модулирането на възпалителния отговор, което може да има значение за профилактиката на сърдечно-съдови заболявания и метаболитен синдром.

Какво съдържа нахутът?

В 100 грама варен нахут зарежда с едва 164 kcal. Налични са въглехидрати естестествено -  27,42 g, но само 4,8 g от тях за захари, останалото е фибри - 7,6 g, което показва колко полезен е нахутът за сърдечносъдовото и метаболитно здраве. Малкото мазнини в него са предимно полиненаситени, което го нарежда и в графа подходяща за мозъчното здраве храна. Бобовите култури са от малкото растения, в които са налични протеини, и нахутът го илюстрира – в него те са 8,86 g.

Нахутът е особено богат на витамини от В групата, витамин Е и К, съответно:

- Фолат (B9): 172 µg (43% от дневните нужди);

- Витамин B6: 0,139 mg;

 Тиамин (B1): 0,116 mg;

- Ниацин (B3): 0,526 mg;

- Пантотенова киселина (B5): 0,286 mg;

- Витамин E: 0,35 mg;

- Витамин K: 4 µg.

Сред минералите по количество води калият, което още веднъж показва, колко полезен може да е нахутът за сърцето. Ако кръвното има навика да се повишава, то калият от нахута може да помогне за нормализирането му - 291 mg е съдържанието му са 100 г. Следващ по стойности е фосфорът, полезен за костите, зъбите и не само -  168 mg. В нахута се намират още калций, магнезий, желязо, цинк, манган и селен.  Как да не го влючиш като редовна съставка в менюто си?

Допълнително от света на науката защо варивата са изключителна храна за сърцето

Метанализи и проспективни кохортни проучвания показват, че по-високата консумация на бобови култури, включително нахут, е свързана с намален риск от сърдечносъдови заболявания и коронарна болест на сърцето. Обобщените резултати от четири проспективни изследвания сочат 14% по-нисък риск от исхемична болест на сърцето при хората с най-висок прием на бобови в сравнение с най-ниския. При стратифициран анализ само несоевите бобови, като нахута, показват значимо намаляване на риска от развитие на диабет тип 2.

Рандомизирани контролирани проучвания допълват картината с доказателства за конкретни ефекти върху рискови фактори. Консумацията на несоеви бобови понижава LDL-холестерола средно с 0,17 mmol/L (около 5% намаление), като в някои изследвания с включен нахут се отчита и значимо понижение на общия холестерол. Съществуват данни за умерено намаляване на телесното тегло, леко понижение на систоличното кръвно налягане и подобрение на гликемичния контрол - понижение на кръвната захар на гладно и на гликирани белтъци, при диети с нисък гликемичен индекс. Като цяло, несоевите бобови съдържат разтворими фибри, устойчиво нишесте, фитостероли и сапонини, които могат да допринасят за понижаването на холестерола и за подобрения в метаболитните показатели.

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина