Ето кои ще са новите депутати от Пловдив и областта

Автор: Благовест Андонов 22553
Ето кои ще са новите депутати от Пловдив и областта

Депутатските мандати в двата пловдивска многомандатни района  ще бъдат разпределени почти по идентичен начин с вота на 4 април, показват предварителните резултати. Единствената промяна към момента се изразява в един мандат в 17 МИР – Пловдив област, който от БСП отива в „Има такъв народ”, пише trafficnews.bg.

При 100% обработени протоколи в Пловдив ИТН и ГЕРБ вкарват по трима депутати, Демократична България и БСП по двама, а „Изправи се! Мутри вън!” са с един.

Кандидатът с най-много преференции в Пловдив е водачът на „Има такъв народ” Тошко Йорданов. От 31 202 гласа за партията 5946 преференции са дадени за водача. Другите двама, които влизат в парламента от ИТН, са Димитър Гърдев и Антоанета Стефанова. Четвърти в листата е местният кадър Манол Манолов. Ако Йорданов отново влезе от Пловдив град като депутат, това ще означава, че първи път от 30 години насам няма да има пловдивчанин от партията с най-много депутати в парламента.

В ГЕРБ най-много преференции има Бойко Борисов с 4806 гласа, а втори по вот е Костадин Димитров с 1756 преференции. Въпреки големият брой преференции кметът на „Тракия” не размества листата на партията, тъй като са необходими 7% от гласовете за партията от района.

Така на второ място остава бившият кмет Иван Тотев, който има 628 преференции, а третият сигурен депутат от Пловдив град е Радомир Чолаков. Най-вероятно четвъртият в листата – Пенчо Малинов ще се закълне като народен представител, тъй като се очаква Борисов да откаже мястото си в парламента.

Единствената формация от Пловдив град, която с преференции размества листата е на „Демократична България”. Третият доц. Ивайло Старибратов е събрал 1842 преференции, а с тях измества втория Манол Пейков, който има 1506 преференции. Въпреки това се очаква и двамата да влязат в следващия парламент, тъй като вероятно Христо Иванов ще стане депутат от София.

Българската социалистическа партия ще има двама депутати от Пловдив – град. Водачът проф. Иво Христов е събрал 2586 преференции, а вторият ще е Илия Гатев. Най-много преференции след първия има Димитър Георгиев – 843, но те не стигат, за да се измести втория.

Последната формация, която вкарва депутат от 16 МИР – ИСМВ. Водачът Николай Хаджигенов има 730 преференции,  а ако той влезе от София, то депутат ще стане Мария Капон, която получи 554 персонални гласа.

В  Пловдив област се очаква мандатите да бъдат разпределени ГЕРБ – 3, ИТН – 3, БСП -2, ДБ – 1, ДПС – 1, ИСМВ – 1. Традиционно листите в областта се разместват с преференции, като силен вот получават кандидатите в големите партии от общините Асеновград, Карлово и Раковски.

От ГЕРБ – СДС водачът Дани Каназирева има 2186 преференции. Петият в листата  - Димитър Янев от Асеновград е събрал 2733 преференции и избутва Младен Шишков от втората на третата позиция. Шишков също влиза в парламента с 2386 персонални гласа, което е второто най-добро постижение от листата.

Тошко Йорданов, който е водач и в областта събира 4586 персонални гласа. С малък брой преференции втори и трети са Танер Тюркоглу и областният координатор Лъчезар Бакърджиев от Карлово.  Ако отново Йорданов влезе от другата листа, то в парламента ще влезе секретарят на Бачковския манастир - Васил Апостолов.

Социалистите в пловдивска област падат с един мандат. Освен водачът Манол Генов, който има 775 преференции, в парламента влиза четвъртата Веска Ненчева от Карлово. Тя е събрала 3107 персонални гласа. 11-ият Енко Найденов от Асеновград има 2380 преференции и отива трети, но това не му достига за парламента. Вторият в листата – Светозар Славчев  остава четвърти с 1568 преференции.

Останалите три формации вкарват водачите си  ДПС – Рамадан Аталай, ДБ – Велизар Шаламанов и ИСМВ – Румен Йончев.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина