Етнографският музей прави работилница за писане на яйца с червен восък

Автор: Plovdiv Now 8698
Етнографският музей прави работилница за писане на яйца с червен восък


На 21 април 2019 г. (неделя) от 10.00 до 16.00 ч. в Регионален етнографски музей – Пловдив ще се организира работилница за писане на яйца. Тази година майсторки от България и Чехия ще демонстрират стари восъчни техники и традиции в изписването на яйца в тези страни.
Велина Минева (България) ще демонстрира техника, характерна за Ихтиманско, Самоковско, Костенец и Етрополе, където белите яйца се рисуват с черен восък и фигурите се запълват с различни цветове. Тя е специалист в изписването на цветни рисунки и символи върху белите яйца.
Ярослава Минчева (Чехия) ще покаже рисуване с разтопен восък и многопластово нанасяне на различни мотиви върху яйцето с помощта на карфица и фигури чрез отнемане на цвят от вече боядисани яйца.
При писането човек зарежда яйцето с положителни емоции и добра енергия. Открай време великденските яйца са възприемани като символ на плодородието, на възраждането на живота, подаряват се за късмет и здраве.

 „Хубавите пожелания чрез рисунките се изписват върху черупката на яйцето. Едно време не всеки е бил грамотен, не всеки е можел да пише с букви, но рисунките са тази писменост“, споделят майсторките.
Писаните яйца не са за чупене, а за гледане, затова хората казват за някоя мома, че е „гледана като писано яйце“. Тези яйца се подаряват при гостуванията на близки и приятели за Великден, а майсторките влагат много старание и обич при тяхното изписване.
Ще бъдат осигурени всички необходими материали за тази пъстра работилница – бели яйчица, бои, восък и писалки, а всеки дошъл ще може под вещото ръководство на майсторките сам да изпише и отнесе в дома си своето великденско произведение. Входна такса: 5 лева.
„Заповядайте, малки и големи, за да се научите да изписвате яйца в различни традиции и техники, да усетите емоцията от подготовката на предстоящия празник и да си тръгнете с нещо, сътворено от собствените ви ръце“, канят организаторите от пловдивския Регионален етнографски музей.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина