Баницата с праз и кайма е типична есенно-зимна рецепта, подходяща даже и за Коледната трапеза. Тя е много по-засищаща от всички останали баници и може да бъде сервирана и самостоятелно като основно ястие. На пазара вече има сочен праз и сега е моментът да приготвим въпросната вкусотия за малки и големи в семейството.
Първа стъпка е приготвянето на плънката за баницата. Измивате, почиствате и нарязвате на колелца праза, след което го изсипете в дълбока тенджера, в която предварително сте загряли ½ чаена чаша олио. След 3-4 минути добавете и каймата и бъркате непрекъснато, докато се запържи и стане на трохи. Важно е да разбърквате, за да не остане каймата на топка. Добавете към сместа ½ чаена лъжица сол и подправките, разбъркайте и свалете от котлона.
Намажете тавата, в която ще печет, добре с олио. Вземете два листа от корите и в горния край на правоъгълния лист сложете по 2-3 супени лъжици от готовата плънка, след което завийте на руло. Рулото поставете в тавата. Повторете процедурата докато плънката и корите свършат.
Разбийте яйцето с останалото олио и намажете добре баницата, като останалата смес изсипете равномерно върху нея. Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 40 минути, докато кухнята се изпълни с аромат, а самата баница придобие розово-златист цвят.