Есенни вкусотии - постен кекс с тиква и сушени плодове

Автор: Plovdiv Now 5931
Есенни вкусотии - постен кекс с тиква и сушени плодове

Рецептата за постен кекс с тиква и сушени плодове е подходяща за периода на постите, подходяща е и за трапезата на Бъдни вечер, но десертът може, разбира се, да се приготвя и в ежедневието, не само на празници.

Добавените канела и сушени плодове придават на постния кекс с тиква и сушени плодове невероятен аромат на домашен празничен уют. Затова и ако приготвите веднъж постния кекс с тиква и сушени плодове той гарантирано ще се превърне в един от любимите ви зимни десерти!

Небоходимите продукти са: 3 чаени чаши брашно, 1 чаена чаша вода, 2 чаени чаши тиква, 1/2 чаена чаша олио, 1 чаена чаша захар, 1 кафена чаша сушени плодове, 1 кафена чаша орехи, 1 чаена лъжица канела, 1 пакетче бакпулвер, 1/2 чаена лъжица сода за хляб.

Ето рецептата в три стъпки, предложена от кулинарния сайт supichka.com:

- Първата стъпка от рецептата за постен кекс с тиква и сушени плодове е подготовката на продуктите. Почистете и настържете тиквата, пресейте брашното, заедно с бакпулвера и содата и ги оставете на страна.

- С помощта на миксер, или тел, или просто с вилица разбийте течните съставки и захарта, след което малко по малко при непрекъснато разбиване добавете брашнената смес. След като се е получила хомогенна смес добавете орехите, настърганата тиква и нарязаните на дребно сушени плодове. Може да ползвате всякакви сушени плодове – стафиди, смокини, кайсии, сини сливи, даже и фурми. Разбъркайте добре сместа, така че плодовете и тиквата да се разпределят равномерно, а не само в едната част на постния кекс с тиква и сушени плодове.

- Намажете формата за кекс с малко олио и изсипете сместа за постния кекс във формата. Печете кекса в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 45 минути. За да сте сигурни, че вашият постен кекс с тиква и сушени плодове е изпечен го бучнете с клечка за зъби, ако остане суха, то значи е готов. След като го извадите от фурната и изстине, може да го поръсите с пудра захар. Имайте предвид, че преди да го поръсите с пудра захар трябва задължително да е изстинал, защото в противен случай захарта ще попие в кекса.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина