Есенни вкусотии - печена тиква, пълнена с ядки, сушени плодове и ром

Автор: Plovdiv Now 9269
Есенни вкусотии - печена тиква, пълнена с ядки, сушени плодове и ром

Печената тиква е един от най-лесните за приготвяне и същевременно най-любимите есенни десерти. А ако напълните тиквата със сушени плодове и ядки се превръща в истински деликатес. Освен това тиквата е изключително подходяща като елемент на здравословното хранене.

Печената пълнена тиква се приготвя бързо и лесно, а е подходяща като десерт за цялото семейство. Ето рецептата, предложена от кулинарната платформа supichka.com.

Необходими са следните продукти: 1/2 малка тиква цигулка, 1/2 чаена чаша орехи, 1 чаена чаша бадеми, 2 чаени чаши стафиди, кайсии, сини сливи, смокини, фурми, 1 чаена лъжица канела, 4 супени лъжици мед, 1/2 чаена чаша ром.

Първата стъпка е подготовката на тиквата. Най-добре е да ползвате тиква сорт „Цигулка”, защото тиквите от този сорт са много по-вкусни, по-плътни и по-сладки. За пълнене на тиквата ползвайте долната тумбеста част. Отстранете добре семките от тиквата. Използвайте по-малка тиква, защото в противен случай сместа от ядки няма да е достатъчна, за да се напълни.

Нарежете всички сушени плодове на едри парчета. По същия начин нарежете и ядките. Смесете ги в купа заедно с меда, канелата и рома. Ако не обичате алкохол, заменете рома с есенция ром, като добавите и ½ кафена чаша вода. Разбърквайте добре сместа, след което напълнете почистената от семките тиква. Тиквата трябва да е пълна догоре със сместа.

Сложете пълната тиква в тава, а отворът покрийте плътно с алуминиево фолио. Печете в предварително загрята на 200 градуса фурна в продължение на два часа, след което махнете фолиото и запечете тиквата за още 30 минути.

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина